Älvsjö lät konkurrenten välja motstånd

Jonas Agnepil, längst till höger, jublar med lagkompisarna i seriesegrande Älvsjö AIK. Nu väntar kval till allsvenskan.
Jonas Agnepil, längst till höger, jublar med lagkompisarna i seriesegrande Älvsjö AIK. Nu väntar kval till allsvenskan.
Älvsjö AIK vann serien och fick välja motståndare i kvalet till allsvenskan. Men klubben överlät valet till lokalkonkurrenten.

När Älvsjö AIK vann derbyt hemma mot Värmdö inför 282 åskådare i Västertorpshallen med 10-5 i söndags säkrade laget seriesegern i divison 1 mellersta Svealand.

Men för att klättra högre i seriesystemet krävs kvalspel.

Som seriesegrare fick Älvsjö AIK möjlighet att välja kvalmotståndare. Antingen tabelltrean Tullinge eller fyran Åby IBK från Norrköping.

Spelarna hade handuppräckning i omklädningsrummet. En knapp majoritet föredrog Åby men tränaren Jonas Gafvelin var inte övertygad. Han ringde i stället Tullinges tränare.

– Vår tränare frågade om Tullinge ville möta oss eller Onyx. Tullinge valde Onyx så då börjar vi mot Åby, berättar Jonas Agnepil, back i Älvsjö.

Var det dumt att inte välja motståndare själv?

– Vi tycker att Åby är bland de bättre lagen men ska vi gå vidare måste vi vinna mot dem. Det var lika bra att få möta dem nu som i finalomgången.

Älvsjö inleder borta i Åby arena på lördag. En vecka drabbar Älvsjö och Åby samman i Västertorpshallen. Står det sedan 1-1 i matcher väntar en tredje och avgörande match i Västertorpshallen söndagen den 20 mars.

Älvsjö siktar på att fylla en buss med ett 50-tal supportrar till bortamatchen och sälja ut samtliga omkring 300 platser i Västertorpshallen till returmötet.

– Vi ser verkligen fram emot den här matchen. Vi har haft bra stöd hela säsongen och hoppas att folk kommer och stöttar oss – vi behöver allt stöd vi kan få, säger Jonas Agnepil.

Vinner Älvsjö matchserien mot Åby väntar ytterligare en kvalomgång mot en annan kvalsegrare. Seger även där ger föreningen plats i allsvenskan nästa säsong.

Jonas Agnepil hoppas att det blir tredje gången gillt för Älvsjö. Laget har nått kvalspel de två senaste åren men blivit utslagna Gävle respektive Visby.

– Alla spelare som har varit med har blivit tre år visare och mer rutinerade. Vi har en bättre trupp än någonsin och med rätt rutin hoppas jag att det kan gå vägen i år.