Amandas julklapp är fixad

Varje fredagmorgon tränar stjärnan Amanda Zahui med sjundeklassare i Hökarängen, inte bara för att vara snäll mot sin gamla skola. ”Nej, nej, det är bra träning för mig med mycket teknik och bollbehandling. Och så har jag så kul med alla killarna och tjejerna.”
Varje fredagmorgon tränar stjärnan Amanda Zahui med sjundeklassare i Hökarängen, inte bara för att vara snäll mot sin gamla skola. ”Nej, nej, det är bra träning för mig med mycket teknik och bollbehandling. Och så har jag så kul med alla killarna och tjejerna.”
Amerikanska skolor stod i kö för baskettalangen från Dalen. Men i somras kom smällen – betygen räckte inte.

Det har Amanda Zahui fixat nu, och på juldagen flyttar hon till Minnesota.

– Det är nedräkning varje dag, säger Amanda Zahui när Lokaltidningen Mitt i träffar henne efter en träning med en basketklass på Hökar­ängsskolan.

Här gick hon själv högstadiet. Under hösten har hon varit med och tränat på fredagsmorgnar.

– Jag blir alltid glad när gamla elever hälsar på. Att en spelare som är på väg till USA kommer hit varje fredag tidigt på morgonen, det är fantastiskt, säger Jocke Samuelsson, lärare i Hökarängsskolan och tränare i Polisen Basket.

Det var i Polisen som Amanda började spela basket, 11 år gammal.

– Jag fastnade direkt. Jag hamnade i en jättebra grupp och insåg att jag skulle kunna bli bra.

Och bra blev hon. Snabbt. Redan som 13-åring spelade hon i U16-landslaget.

Efter högstadiet var hon redo att lämna Polisen i damettan och skrev på för Telge i damligan. Där blev Amanda årets rookie – 16 år gammal – efter debutsäsongen 2009/10.

De två följande säsongerna utsågs hon till ligans bästa center, och vann SM-guld med Telge. Samtidigt har hon gått vidare från U16- till U18- och sedan U20-landslaget.

Amandas framfart väckte uppståndelse – ända till andra sidan Atlanten.

Hon har uppvaktats med brev, mejl och telefonsamtal av mängder av college som alla ville ha hennes namnteckning. Ett tiotal av dem har till och med skickat representanter till Sverige.

– De kunde dyka upp helt plötsligt när jag skulle spela match. Och jag har flera kartonger hemma med brev från olika college.

Uppmärksamheten väckte Amandas intresse för college över huvud taget.

– Innan hade jag varit inställd på att bli proffs i Spanien eller Frankrike. Men jag blev ju lockad, college har så mycket att erbjuda. De betalar allt och jag får en utbildning på köpet.

Amanda tänkte om och valde, bland alla erbjudanden, University of Minnesota. Den 14 augusti skulle hon flytta.

Men i slutet av juli ringde Pam Borton, huvudcoach i skolans dambasketlag, och kom med ett dystert besked. Amandas betyg räckte inte.

– Det var jobbigt. Jättejättejobbigt. Mest blev jag frustrerad på de lärare som sänkt mina betyg för att jag hade varit borta mycket trots att det var giltig frånvaro. Det var ju för basketen.

Flytten fick skjutas upp och Amanda fick återvända till skolbänken – nu för intensivstudier för att klara det amerikanska högskoleprovet.

– I två månader pluggade jag varje dag, utan att ens träna. Det var jobbigt.

Men det gav resultat. Amanda klarade provet och kan börja på college till vårterminen. Sedan det blev klart har hon hållit i gång med sitt gamla lag Telge och med en personlig tränare – och i Hökarängen på fredagar.

Collegeligan håller hög klass och spelet är fysiskt, något som inte skrämmer 193 centimeter långa Amanda.

– Det passar mig. Jag kan spela utifrån, skjuta, men också gå in och spela fysiskt under korg. Jag tror att det kommer att gå bra för mig.

Jag har flera kartonger hemma med brev från olika college.Amanda Zahui

Fakta

Kommer att sakna lösgodis

Namn: Amanda Zahui.

Ålder: 19 år.

Bor: Enskededalen.

Position: Center.

Längd: 1,93.

Moderklubb: Polisen.

Aktuell: Flyttar i mellandagarna till University of Minnesota där hon ska studera och spela basket för skolan, vars basketlag tillhör ligan ”The Big Ten”.

Kommer att sakna: ”Förutom familjen och vänner blir det nog maten. Där är det mycket fast food. Jag kommer att sakna mammas och pappas mat, husmanskost och afrikansk mat. Och lösgodis.”

Meriter: Två SM-guld med Telge. Årets rookie i damligan 2009/10 och årets center 2010/11 och 2011/12. I ungdomslandslagen sedan 2007.