Anders räddningar kan rädda Lidingö

Anders Boqvist är inte en levande vägg i handbollsmålet, men nästan. Motståndarnas skyttar har mycket svårt att överlista honom.
Anders Boqvist är inte en levande vägg i handbollsmålet, men nästan. Motståndarnas skyttar har mycket svårt att överlista honom.
Lidingö SK ligger sist i handbollsettan, men har släppt in färre mål än de flesta konkurrenterna.

Förklaring: Lagets offensiv är usel, Anders Boqvists målvaktsspel storartat.

Anders Boqvist missar sällan eller aldrig handbollsträningarna i Gångsätrahallen. Men just denna torsdag är ett undantag. Lidingö SK:s målvakt har fått permis.

– Jag ska se Swedish House Mafia i Friends Arena. Min pappa Gunnar följer med, han är gammal dj.

Boqvist skojar och säger att han fått ledigt för lång och trogen tjänst.

– Jag får väl köra en extra träning på egen hand i stället.

28-åringen kan utan överdrift kallas nyckelspelare. Han är en av de absolut bästa målvakterna i division 1 norra. Trots att LSK är jumbo är det bara tre lag som släppt in färre mål. Däremot är man klart sämst framåt. Efter nio matcher var målskillnaden 188–240.

Boqvist är ödmjuk och säger att han har lika stort ansvar för den dåliga säsongsupptakten som alla andra.

– Jag har inte kommit upp i den standard som jag önskar. Att vi inte släppt in så många mål beror på att hela laget är starkt defensivt, det har varit LSK:s signum i många år.

Anders Boqvist har dock sett mängder av missade målchanser i andra ändan av planen.

– Skärpan i våra avslut är inte bra. Vi har ingen stjärna eller storskytt att luta oss mot. Men avsluten ska bli bättre, vi tränar mycket på det. Vi har definitivt spelare med kapacitet.

Lidingö SK är nykomling. Boqvist säger att det skiljer en hel del i kapacitet mellan lagens skyttar i ettan jämfört med i tvåan.

– Framför allt när det handlar om precision. Förra säsongen i tvåan var det ofta lätt att läsa en spelare efter två skott, nu är det betydligt svårare.

LSK-tränaren Tobias Wastesson beskriver Boqvist som ”en placeringssäker målvakt med mycket hög lägstanivå”. Boqvist säger inte emot.

– Jag har ju fått en del rutin och lärt mig av misstag jag gjorde i unga år.

Han är bara 28 år vilket kan räknas som ganska ungt i en sport där målvakterna ofta med marginal är över 30 år. Meritlistan är ändå lång. IFK Lidingö är moderklubb. Boqvist har spelat fyra säsonger i allsvenskan med Mantorp och RP (Linköping), och gjort två juniorlandskamper.

Som den ärkedjurgårdare han är ligger ändå sejouren i Djurgården högst på topplistan. Detta trots att det bara blev en säsong i elitserien, och trots att han var ständig bänknötare.

– Jag fick hoppa in på två straffar i en match mot Guif och tog en av dem!

Boqvist har inför varje ny säsong ett antal förfrågningar från klubbar runt om i landet. Men han stannar i Lidingö SK och tror på en ljus framtid för klubben.

– Organisationen har blivit proffsigare. Och när det gäller herrlaget så är vi bättre än tabelläget. Det finns inget lag vi är chanslösa mot.

Fakta

Byter gärna bil

Namn: Anders Boqvist.

Ålder: 28 år.

Bor: Lägenhet i Brevik med sambon Sandra.

Aktuell: Målvakt i Lidingö SK som kämpar för att hänga kvar i handbollsettan.

Jobbar: Som säljare av städmaskiner.

Gillar: Bilar. ”Just nu har jag en Volvo C30, men om plånboken tillät kanske det skulle bli en Porsche”.