Andreas svåra val

”SM är väl förmodligen sista tävlingen om jag inte mot all förmodan skulle lyckas vinna och ta en Finnkampsplats, men det känns ganska osannolikt”, säger Andreas Almgren.
”SM är väl förmodligen sista tävlingen om jag inte mot all förmodan skulle lyckas vinna och ta en Finnkampsplats, men det känns ganska osannolikt”, säger Andreas Almgren.
Fotskadan i april blev för mycket för Andreas Almgren.

Nu har JSM-vinnaren lagt fotbollskarriären i AIK på hyllan och siktar på medalj i senior-SM på 800 meter.

Han tittar på klockan han har på högerarmen och studsar jämfota innan han trampar loss. Springer genom Sollentunavallens sista kurva ut på upploppet och accelererar ända fram till mållinjen.

– I dag var det bara ett återhämtningspass. Jag joggade i 20 minuter och sedan gjorde jag fyra fartökningar på 100–120 meter. Jag brukar ta det lite lugnare de tre första och sedan trycka på lite extra i sista, det är skönt att avsluta lite snabbt.

I februari tog han brons på inomhus-SM på 800 meter för seniorer med tiden 1.52,16. Han ångade vidare mot XL-galan i Globen och slog personligt inomhusrekord när han sprang mer än en sekund snabbare – 1.51,14.

Precis som tidigare varvade han friidrott med fotboll i AIK:s pojk­allsvenska lag. Men i början av april sa högerfoten ifrån.

– Jag genomgick en magnetröntgen och hade ödem – som en inflammation eller vätskesamling i båtbenet och var tvungen att vila helt från löpningen i tio veckor.

Säsongens stora mål – junior-EM i Rieti, Italien, den 18–21 juli byttes i stället mot vattenlöpning, cykel, roddmaskin och crosstrainer – ”allt möjligt som inte belastade foten”.

Samtidigt tog han ett tufft beslut.

– Jag har tagit ett uppehåll från fotbollen och tar ett definitivt beslut i höst om hur jag ska göra. Det känns märkligt, fotbollen har ju varit en stor del av mitt liv.

Vad säger AIK?

– De tycker att det är tråkigt men förstår samtidigt. Det är ju när jag har växlat mycket mellan de båda idrotterna som skadorna kommit. Som 800-meters­löpare behöver du bara vara bra på att springa rakt fram och det ingen fördel att ha mycket muskler men i fotbollen behöver du mycket muskler för att kunna stå emot tacklingar och springa i alla möjliga riktningar.

Förrförra helgen var han tillbaka på löparbanorna och vann junior-SM i Västerås på 800 meter mot ett år äldre löpare i P19–klassen. Förra helgen blev han tvåa på samma distans på Nordiska juniorkampen för 20-åringar i Espoo, Finland.

Nu är siktet inställt på senior-SM som startar i Borås på torsdag.

– Jag vill först och främst ta mig till final. Medalj är så klart alltid kul men det är väldigt svårt. Tre löpare har sprungit på 1.47, jag har gjort 1.50. Men jag känner ändå att jag har sprungit väldigt bra på träning så det kan gå om jag får till ett optimalt lopp.

Fakta

Älskar idrott på tv

Namn: Andreas Almgren.

Ålder: 18 år.

Bor: Landsnora.

Familj: Mamma Ingrid, pappa Leif och systern Therese, 20.

Sysselsättning: Studerar sista året på löpargymnasiet i Sollentuna.

Hobby: ”Jag är väldigt idrottsintresserad och följer det mesta på tv. Ofta har jag en dator bredvid som jag kollar en annan idrott på samtidigt.”

Klubb: Turebergs FK.

Aktuell: Vann nyligen JSM på 800 meter, springer samma distans på senior-SM i Borås.