ANNONS

Ängsjölyftet och Bruketlyftet räddas kvar

Michaela Vinterman, femteklassare från Lundskolan i Viksjö, testar bågskytte i Ängsjö.
Michaela Vinterman, femteklassare från Lundskolan i Viksjö, testar bågskytte i Ängsjö.
I tio år har tusentals skolbarn i Järfälla fått chansen att prova på olika idrotter i Ängsjö friluftsområde. Men Ängsjölyftet var hotat då Stockholms Idrottsförbund inte ville bekosta det längre. Nu beslutar dock Järfälla kommun att gå in med egna pengar.
ANNONS

– Det fanns inga tecken på att Stockholmsidrotten skulle fortsätta att bidra så då satsar vi själva de pengarna, cirka 600 000 kronor, för att se till att Ängsjölyftet och Bruketlyftet kan fortsätta, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur- demokrati och fritidsnämnden.

Lokaltidningen Mitt i berättade i maj om Ängsjölyftet och besökte Ängsjö frliluftsområde då elever i klass 3–5 från Lundskolan i Viksjö fick komma dit och testa bland annat bågskytte, golf, capoeira, löpskytte och cricket.

Då var framtiden oviss för Ängsjölyftet, liksom för Bruketlyftet som är en liknande verksamhet fast för vintersporter, eftersom Riksidrottsförbundet beslutat att inte längre bidra till nyrekrytering utan i stället satsa mer på att behålla dem som redan idrottar.

”Så bra samarbete med klubbarna”

– Jag förstår den tanken när det gäller stora idrotter, men för små idrotter är inte problemet att behålla sina aktiva utan framför allt att nå ut till barn och unga, säger Mika Metso.

Nu ska alltså Järfälla kommun gå in med egna pengar så att Ängsjölyftet på våren och Bruktelyftet på vintern kan fortsätta som tidigare. Pengarna finns med i budgeten som kommunfullmäktige tar beslut om i kväll, måndag.

– Vi har redan så bra samarbete med alla idrottsklubbarna så det känns bra att vi kan fortsätta. Sedan får vi väl utvärdera så småningom och se hur många vi verkligen får in i idrotten via Ängsjölyftet och Bruketlyftet, säger Mika Metso.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.