Ängsligt VBK plågas av sina gamla spöken

Robert Roles Appelquist blev matchhjälte mot Värtan i förra veckan. VBK vann med 4–2 trots ett bitvis havererat försvarsspel.
Robert Roles Appelquist blev matchhjälte mot Värtan i förra veckan. VBK vann med 4–2 trots ett bitvis havererat försvarsspel.
Vallentuna BK har rasat två divisioner på lika många år och öppnade division 4-säsongen mediokert. Men tränaren Stefan Karlsson tänker låta spökena försvinna i sin takt.

I lördags var 7–0 mot Kungsängens IF belöningen.

Än är faran långtifrån över. Stor­segern i lördags föregicks fem dygn tidigare av en plågsam match sett med VBK-ögon.

Vallentuna besegrade då Värtans IK med 4–2. Redan i andra minuten gjorde David Svensson 0–1 på Bosöns konstgräs. Snabbt, om än inte lika kvickt, vände hemmalaget till 2–1. Båda målen var frukten av virriga försvarsinsatser.

Efteråt beskrev VBK-tränaren Stefan Karlsson försvarshaverierna som en konsekvens av flera års motgångar för seniorlaget.

– Spelarna är ängsliga. Det sitter här, säger han och knackar med pekfingret mot tinningen. Även om många inte var med när lagets motgångar började är de som smittade ute på plan.

2–2-målet var en frälsning signerad Robert Roles Appelquist. Han rusade på en 50/50-boll, hann före målvakten och blev tiondelen senare golvad av denne. Målvakten fick rött kort och David Svensson satte straffen.

Trots en man mer i en timme undkom VBK med blotta förskräckelsen. Värtan­spelarna stred heroiskt och VBK-elvan var emellanåt så stirrig att markeringar inte existerade. Från sidlinjen hördes Stefan Karlsson ropa ”följ spelaren” eller ”titta på spelaren”, som ett mantra.

– De måste hitta ett lugn, själva inse vad de ska göra. De tänker fel för att de vill för mycket. Insatsen är bättre än flera tidigare, känslan är att vi blir klokare, säger han.

Den känslan fanns inte när VBK-elvan inför slutminuterna, med 3–2 i ryggen, fick chans att samla sig vid sidlinjen.

Daniel Johansson, sent värvad för att skapa lugn i försvaret, manade till just lugn och gav taktiska instruktioner. I nästa sekund var det ändå polsk riksdag när många ville ge taktiska råd, med påföljden att Värtan skapade två enorma kvitteringschanser innan Roles Appelquist kontrade in 4–2.

– Vi behöver tid, så är det. Killarna vill att vi ska vara ett topplag, och vet att utomstående förväntar sig det. Detta och senaste årens förlusthistorik är det vi har att arbeta med.

Mot Kungsängen köpte sig VBK mer tid. Emil Hedsén gjorde fyra mål, David Svensson tre. VBK har en hängmatch mot Vaxholm på nationaldagen i morgon, med poäng i den är man på allvar med i tabelltoppen.

– Jag är tacksam om segern mot Kungsängen inte beskrivs som en vändpunkt, vi får en drömstart och har 3–0 efter en kvart.

– Vi är sköra, fortsätter VKBK-tränaren. Passningsspelet börjar komma, vi skapar längre och längre anfall men mycket återstår.

VBK-fostrade Pierre Fondin, 21, gjorde comeback mot Kungsängen efter en vinter i Norge. Med en veckas träning var han den uppsamlande defensive mittfältaren som Stefan Karlsson hade hoppats, men byttes ut efter 60 minuter.

– ”Jonte” Tönsfeldt var avstängd så det blev perfekt att testa Pierre. Han har en bit kvar till form för 90 minuter, säger Stefan Karlsson.

Fakta

VBK avancerar