Anna är aldrig stilla

Anna Evaldsson älskar att åka skidor. Ju längre, desto roligare. I fjol blev hon bästa stockholmska i Vasaloppet, och på söndag hoppas 51-åringen bli det igen.
Anna Evaldsson älskar att åka skidor. Ju längre, desto roligare. I fjol blev hon bästa stockholmska i Vasaloppet, och på söndag hoppas 51-åringen bli det igen.
Stålkvinnan Anna Evaldsson laddar om. I helgen vann 51-åringen från Tungelsta tre guld i masters-VM i Italien. På söndag skidar hon iväg från Sälen i det nio mil långa spåret i Vasaloppet.

Den gamla vedspisen är fortfarande varm efter morgonens frukostbestyr. Hunden Tosca viftar lojt på svansen, och katten Cobra latar sig i kökssoffan. Det är söndag. Lugnet råder i Sadelmakartorp, en gård från slutet av 1700-talet som ligger ungefär fem kilometer utanför Tungelsta. Ute blänker solen i snön. Gårdens härskarinna Anna Evaldsson kan inte sitta still alltför länge, hon ger sig ut och spänner på skidorna för dagens andra pass.

Det är många som i sista stund vill slipa på tekniken inför Vasaloppshelgen. Anna Evaldsson ska åka huvudloppets nio mil.

– I fjol var jag faktiskt bästa stockholmska med tiden 5,07. Det var rätt kul, många jag slog hade ju kunnat vara mina döttrar, säger Anna som till vardags tävlar för IK Jordbänningarna.

Förra veckan tävlade hon för Sverige i italienska Asiago där masters-VM, eller om man så vill VM för veteraner, avgjordes. Anna Evaldsson tävlade i K50-klassen och var helt överlägsen.

– Det var masstart i de tre lopp jag deltog i. Som den tävlingsmänniska jag är stakade jag hårt för att ta ledningen, och sedan var det ingen som hann ikapp.

Annas fantastiska VM-facit blev tre VM-guld. Hon vann i tur och ordning 15 kilometer, 10 kilometer och 30 kilometer, samtliga lopp i klassisk stil.

– I 30-kilometersloppet var det lite tuffare motstånd. En ryska låg 17 sekunder efter mig som närmast, men i mål var min segermarginal över två minuter.

Anna Evaldsson växte upp i Vilhelmina i Norrbottens län där varenda unge har minst ett par skidor. Men det var först när hon som 14-åring flyttade till Stockholmstrakten och släktgården Sadelmakartorp som intresset vaknade på allvar.

– Det var min tvillingsyster som fick mig att börja. Jag åkte första sträckan för Haninge SOK i en stafett, och det gick så bra att jag ville fortsätta.

Som senior rankades Anna omkring platserna 12–15 i landet. 1982 gjorde hon sitt sista senior-SM.

– Jag ville leva ett normalt liv. Men för fyra år sedan började jag åka skidor igen. Jag ställde upp i en tävling vid Rudan på kul, och jag vann. Det är så himla härligt att vara i fysisk form. Jag mår bra av att utmana mig själv, det är en kick för självkänslan.

Fakta

Lärare som driver bed & breakfast

Namn: Anna Evaldsson.

Ålder: 51 år.

Bor: På gården Sadelmakartorp utanför Tungelsta med sonen Carl-Johan, hunden Tosca och katten Cobra.

Aktuell: Vann tre guld i master-VM (veteran-VM) i Italien förra helgen. Tävlar i Vasaloppets huvudtävling på söndag.

Jobbar: Som lärare i matematik och NO i Tungelsta skola, årskurs 6–9. Driver bed & breakfast-rörelse på egna gården.