Anna en udda skeppare
– Katastrof, säger jorden runt-seglaren Anna Drougge.
44-åriga Anna Drougge rör sig hemtamt på bryggan nedanför Grand Hotel Saltsjöbaden. Här ligger långa rader av segelbåtar förtöjda.
– Jag är här en gång i veckan för träning. I dag är det en katamaran som gäller.
Men hennes tävlingsbåt är av en helt annan typ. Den finns på Lidingö och väntar på att ÅF Offshore Race, före detta Gotland Runt, ska starta på söndag mitt i stan vid Kastellholmen.
Båten heter ”Tjaba” och är en danskbyggd kölbåt som kostar drygt 1.5 miljoner kronor.
– Vi får låna den av agenturen. Kravet är att vi ska placera oss bra på tävlingar.
Anna seglar ”Tjaba” tillsammans med kompisen och Stockholmsbon Martin Angsell. De siktar på att vinna sin klass i Gotland Runt.
– Ja, det är det enda som gäller. De fyra senaste åren har vi legat i toppen varje gång, men inte lyckats vinna.
Anna Drougge seglade sitt första Gotland Runt 1989, och har sedan dess bara stått över tre gånger. 1996 vann hon med båten EF Education vars besättning på tolv personer bestod av kvinnor.
1997–1998 tävlade samma besättning och samma båt i jorden runt-kappseglingen Whitbread Round the World Race, och åren 2001–2002 var det dags igen. Då var Anna rorsman på båten ”Amer Sports Two” i Volvo Ocean Race.
– Det var tuffare än det går att föreställa sig. Man är konstant trött och blöt, men det är en kappseglares dröm att tävla på högsta nivå.
Anna Drougge började som så många andra tjejer segla jolle. Under åren bytte hon upp sig till större och större båtar. Det skiljer henne från de flesta andra tjejer som slutar segla redan i tonåren.
I årets ÅF Offshore Race har bara fyra av de 250 startande båtarna en kvinna som skeppare.
– Katastrof, tycker Anna. Det brukar aldrig vara mer än två procent kvinnor i kappseglingarna.
Hon har svårt att förstå att kvinnor inte delar hennes passion för segling.
– Det är ju som vilken sport som helst. Man kommer nära naturen, och det är en bra känsla att vara en del av ett team.
En orsak till bristen på kvinnor kan, enligt Anna, vara att killar har lättare att ta sig tiden att segla. Och de har lättare att ta för sig.
– Jag gör vad jag kan för att få fler kvinnor att börja, och försöker vara ett gott exempel på att det går att lyckas.
Anna Drougge känner hela tiden suget från sjön. Hon har två barn och tävlar inte lika ofta som förr om åren. Fast nu sjösätts ett svenskt projekt inför Volvo Ocean Race med start i Alicante nästa år. Sponsorn SCA satsar på en helt kvinnlig besättning. Fem är klara, fem platser återstår att fylla.
– Om jag får frågan blir det ett tufft beslut. Men jag är helt klart sugen.