Annika är seniorernas bästa vän

Annika Stjärne Westlund har nästan idolstatus bland gymmets seniorer.
Annika Stjärne Westlund har nästan idolstatus bland gymmets seniorer.
Spinningpass till tonerna av Magnus Uggla. Annika Stjärne Westlund leder seniorerna.
Spinningpass till tonerna av Magnus Uggla. Annika Stjärne Westlund leder seniorerna.
Annika Stjärne Westlund brinner för att hjälpa äldre personer att må bra både fysiskt och psykiskt.
Nu har 54-åringen från Tyresö nominerats till utmärkelsen Mitt i:s Idrottshjälte.

Med Magnus Uggla i högtalarna börjar spinningpasset på gymmet.

Låten har en lugn inledning och motionärerna trampar i maklig takt, men när Uggla speedar upp gäller det att få fart på pedalerna.

– Nu måste vi se till att bli svettiga, kom igen nu!

Annika Stjärne Westlund sitter längst fram och leder passet. Hon är också något av allsångsledare och får de flesta att sjunga med i refrängen.

– Vi jobbar både med kropp och knopp samtidigt som vi har roligt, säger hon.

De cirka 20 deltagarna är samtliga över 60 år. De bildar en seniorgrupp som kommer till gymmet några dagar i veckan för att träna, träffas och ta en fika efteråt.

Annika Stjärne Westlund driver Tyresö Gym där män och kvinnor i alla åldrar tränar. Hon brinner lite extra för att hjälpa seniorerna.

”Träning är A och O”

– Träning är A och O om man vill förlänga livet. Även om man haft en stroke eller infarkt är det bra att träna, hjärtat är ju en muskel. Mår man bra fysiskt så kan det bidra till mental livsglädje.

Annika Stjärne Westlund är utbildad undersköterska och kan även ge medicinska råd. Att seniorerna gillar sin coach råder det inget tvivel om.

Flera nomineringar

Hon är nominerad till Mitt i:s Idrottshjälte av flera deltagare i seniorgruppen. Superlativen haglar i motiveringarna. Några exempel:

”Min idrottshjälte helt klart. Hon är helt grym!”

”Annika är en fantastisk inspirationskälla när det gäller oss seniorer. Vi lär oss vikten av att träna rätt, äta rätt samt att ha roligt och göra lite mer än vad vi tror att vi kan. Man skulle kunna tro att våra pass består av fnittriga och pratiga tonåringar, och inte mogna seniorer”.

”Annika tar hand om oss på ett fantastiskt sätt, alla blir sedda! Blir någon yr i huvudet tar hon blodtrycket och kollar att det inte är någon fara”.

Annika Stjärne Westlund säger att hon blev både förvånad och glad över nomineringarna.

– Jag brinner för att hjälpa och det här är ett kvitto på att det betyder något.

Fakta

Annika hjälper äldre att må bra

Namn: Annika Stjärne Westlund.

Ålder: 54 år.

Bor: Tyresö.

Aktuell: Driver ett gym i Tyresö. Nominerad till Mitt i:s Idrottshjälte, framför allt för sitt engagemang för att äldre ska må bra genom anpassad träning där man har roligt tillsammans.