ANNONS

Annorlunda skidtävling lockar många unga till Täby

HuvudstaCrossen
En deltagare i HuvudstaCrossen 2018 i full koncentration på slalom, ett av teknikmomenten.
På lördag är det dags för HuvudstaCrossen, en skicrosstävling med flera olika teknikmoment, på Täby Konstsnösspår. 200 är anmälda, de flesta av dem ungdomar, berättar Ulrika Sterner från arrangörsklubben Täby IS Skidklubb.
ANNONS

– Det brukar komma många efteranmälningar så vi hoppas på minst 220 deltagare, som vi hade i fjol. Många unga kommer, men vi skulle gärna växa i motionsklassen för vuxna – att få folk att komma och prova något nytt som en sådan här lekfull tävling, säger Ulrika Sterner.

Huvudstacrossen

Det är inte bara trixiga tekniska utmaningar i HuvudstaCrossen (här en bild från 2018), utan även en del vanlig åkning (fristil). Foto: Henrik Rådmark

Ja, HuvudstaCrossen är ingen helt vanlig skidtävling utan innehåller teknikmoment som till exempel slalom och baklängesåkning.

Har fått en egen ”mördarbacke”

Banan väntas vara utmanade och i år har konstsnöspåret fått en egen ”mördarbacke” som definitivt kommer att ge de flesta åkare mjölksyra i benen, lovar Ulrika Sterner.

Huvudstacrossen

HuvudstaCrossen 2018, redan då med en bitvis utmanande bana. I år är den ännu tuffare, lovar Ulrika Sterner från Täby IS Skidklubb. Foto: Henrik Rådmark

Först ut är ”knattemix” för de yngsta, som åker 700 meter, med start klockan 10. Därefter rullar det på med 9–10 år, 11–12 år och 13–14 år som alla åker 2,3 kilometer. Exakt dubbelt så långt åker de två sista klasserna 15–16 år och den öppna motionsklassen för 17 år och uppåt.

Det är fri stil som gäller, med individuell start med 15 sekunders startintervall för samtliga klasser utom Knattemix.

ANNONS

Åkare från hela Mellansverige kommer

Intresset för längdskidåkning i storstadsregionen ökar och det märks tydligt när det arrangeras tävlingar på hemmaplan, berättar Ulrika Sterner. Till HuvudstaCrossen på lördag, den 2 februari, kommer åkare från hela Storstockholm och även andra delar av Mellansverige.

Huvudstacrossen

En av de 220 deltagarna i HuvudstaCrossen 2018. I år hoppas arrangörsklubben Täby IS Skidklubb på minst lika många. Foto: Henrik Rådmark

En av de långväga besökarna är Adam Johansson, bror till landslagets Emil Johansson, som tävlar för Rättvik.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.