Annorlunda världslopp i Hagaparken på söndag

Wings for Life World Run
Det gäller att hinna springa så långt man kan innan den rullande mållinjen hinner ikapp.
På söndag klockan 13 ordnas välgörenhetsloppet Wings for Life World Run, till förmån för ryggmärgsforskningen, på 25 platser världen över. De som inte kan ta sig till något av loppen kan i stället delta med hjälp av en mobilapp. I år organiseras för första gången ett eget ”app-run” i Hagaparken.

Wings for Life World Run är ett annorlunda lopp. Deltagarna springer inte mot en mållinje utan jagas i stället av en bil – ett slags rullande mållinje som närmar sig bakifrån. Loppet har alltså inte någon bestämd distans, och passar därför löpare på olika nivåer.

Idén är att få folk över hela världen att springa på en och samma dag, vid exakt samma tidpunkt. Ett världslopp, där det till slut bara finns en enda löpare kvar som ännu inte har hunnits upp av den rullande mållinjen.

Anordnas fysiskt på 25 platser

I år går loppet för fjärde gången och arrangeras fysiskt på 25 platser – Melbourne, Brasilia, Moskva, Pretoria och München, för att nämna några.

I Sverige ordnas ett fysiskt lopp i Kalmar, över Ölandsbron, men de som inte kan vara på plats kan ladda ner en app och jagas av en virtuell bil. Nytt för i år är att ett gemensamt ”app-run” organiseras i Hagaparken.

Synkroniserad start i hela världen

Starttiden är klockan 13 på söndag, den 7 maj, synkroniserat med alla andra löpare som deltar i hela världen.

En halvtimme efter starten börjar en rörlig mållinje, en specialutrustad bil alternativt en virtuell bil i appen, sakta jaga ikapp löparna. Bilen ökar sedan takten i ett bestämt tempo. De kvinnliga respektive manliga löpare som är sist i världen att bli upphunna och omkörda av mållinjebilen blir de globala vinnarna.

Förra årets totalvinnare, italienaren Giorgio Calcaterra som deltog i Milano, lyckades springa 88,44 kilometer. I Sverige var det islänningen Pétur Bjarnason som kom längst med sina 57, 95 kilometer.

130 000 löpare med i fjol

I fjol anmälde sig över 130 000 löpare som tillsammans sprang in över 63 miljoner kronor till ryggmärgsforskningen. Ytterligare 20 000 löpare deltog på egen hand via Wings for Life World Runs mobilapp.

– Som forskare är jag övertygad om att vi kommer att kunna bota eller kraftigt begränsa ryggmärgsskador i framtiden. Redan nu finns lovande medicinska forskningsresultat där man genom en kombination av behandlingar kan påverka läkningen av skadad ryggmärg, säger Anna Josephson, hjärn- och ryggmärgsforskare på Karolinska Institutet.

Stöttar ryggmärgsforskningen

Stiftelen Wings for Life, som står bakom loppet, är en ideell organisation som samlar in pengar för att stötta forskning kring ryggmärgsskador. 100 procent av intäkterna från loppet, i form av deltagaravgifter och donationer, går till forskningsprojekt över hela världen.

wingsforlifeworldrun.com och wingsforlifeworldrun.com/se/sv finns mer information om loppet.