ANNONS

Ännu en Vaxholmsbo till Rio

På vägen mot OS i Rio har Linnea Stensils genom åren fått snits på att kånka kanot.
På vägen mot OS i Rio har Linnea Stensils genom åren fått snits på att kånka kanot.
Snabbuthållighet och syraträning väntar under träningsveckorna fram till OS.
Snabbuthållighet och syraträning väntar under träningsveckorna fram till OS.
Mitt i augusti 2007.
Mitt i augusti 2007.
Vaxholm, Storstockholms näst minsta kommun, tar större plats i OS-truppen. Kanottalangen Linnea Stensils fick i tisdags klartecken om en plats på Rio-flyget tillsammans med klubbkompisen Petter Menning.
ANNONS

En solgassande augustidag 2007 träffade Mitt i systrarna Stensils – Elin, Julia och Linnea – på Eriksös kanotbryggan. Systrarna var ombedda att ha med sig medaljerna från sommarens två stora ungdomsmästerskap.

Fotografen Carlos Montecinos stirrade storögt på lasset de hade med sig. Han valde bort de små man får i handen och prioriterade de som hängs runt halsen. En piasavakvast utanför kanothuset fick en roll i bildlösningen. Utmed skaftet hängde tjejerna medaljerna och undertecknad höll kvasten snett ovanför deras huvuden. Hälften av medaljerna kom inte med – det blev för mycket bling-bling, solkatter och för lite kanotister.

Nio år senare ska minstingen Linnea, av Elin och Julia framställd som talangen, till OS i Rio de Janeiro. Ett bra OS-kval i Duisburg härom veckan ordnade den saken. Linnea blev tvåa på sprintdistansen 200 meter och vid lunchtid i tisdags meddelade Sveriges olympiska kommitté att det var tillräckligt.

Linnea fick besked två dagar tidigare, men var tvungen att hålla tyst.

– Nu får jag prata, säger hon spralligt. Det känns väldigt bra, hur bra som helst faktiskt. Och jag är lättad.

Hon hade en stark tro att loppet i Duisburg var tillräckligt, ändå fanns det ett uns av tvivel.

– Direkt efter beskedet blev jag väldigt taggad att träna. Det finns grejer jag vill förbättra för att bli snabbare och nu kretsar allt kring K1 200 meter. Främst behöver jag kunna hålla farten sista 75 meterna.

Hon tränar morgnar och eftermiddagar, men försäsongen har störts av rygg- och förkylningsbesvär. Kontinuerlig träning är önskan fram till OS.

En halv till en sekund skiljer Linnea från världs- och medaljtoppen. På 200 meter är det mycket. Hon ser ändå goda möjligheten att kapa sin tid. Och som en av två OS-resenärer från Vaxholms Kanotsällskap hoppas hon kunna snappa lite tips från Petter Menning.

ANNONS

– Det funkar att träna en del tillsammans, säger Linnea och tillstår att hon inte pressar vikter i samma utsträckning som han.

Gymträning och paddling är ändå vägen att gå.

– Självklart ligger fokus på vattnet där jag jobbar på att förbättra starterna, eller framförallt se till så att jag är säker på hur jag ska göra starten. Även snabbuthållighet och syraträning är något jag kommer att jobba mer på nu när säsongen är igång.

Fakta

Vill se Usain Bolt

Namn: Linnea Stensils.

Ålder: 22 år.

Bor: Vaxholm.

Jobb: Kombinerar sin idrott med ekonomistudier på Gävle högskola.

Konsertsommaren – Springsteen eller Hellström?: ”Jag har i princip aldrig varit på konsert. Helst hade jag gått på Summerburst Festival om jag haft tid.”

Fritid: ”Vila och undvika saker som tar energi.” Sommarstället på Bergholmen är en favoritplats.

Vill se live under OS: ”Bolt på 100 meter. Alla svenskar som tävlar, men det blir svårt och jag är glad att jag kommer att få se Petter Menning köra K1 200 meter.”