ANNONS

Nu är beachsoccer i ropet

Beach FF i neongula tröjor vann den första historiska cupen på Stockholms nyanlagda – och hittills enda beachsoccerplan – på Gärdet. 4–0 blev det mot FC Gurkan lag 1.
Beach FF i neongula tröjor vann den första historiska cupen på Stockholms nyanlagda – och hittills enda beachsoccerplan – på Gärdet. 4–0 blev det mot FC Gurkan lag 1.
Tjejerna i Beach FF kom tvåa i beachsoccer-SM i fjol.
Tjejerna i Beach FF kom tvåa i beachsoccer-SM i fjol.
Bicycletas, finter och massor av mål – beachsoccer är fotboll när den är som bäst, tycker tjejerna i Beach FF. Nyligen invigdes länets första fullstora plan på Gärdet.

– Nu får fler chansen att prova på. Jätteroligt, säger Madde Rylander.
ANNONS

Beachsoccer är stort i världen med professionella ligor, världsstjärnor och mästerskap. I Sverige är sporten relativt ung, men har ändå fått fäste på Öland och Gotland där den spelas på de stora stränderna, i Skellefteå och i Åhus där det årligen arrangeras en jätte­turnering med flera hundra lag.

I Stockholm har strandfotboll fört en undanskymd tillvaro och det har inte funnits en enda fullstor plan. Förrän nu.

För ett par veckor sedan invigdes Storstockholms första internationellt godkända beachsoccerplan.

Det är Stockholms stad som har breddat den befintliga beachvolley­planen vid Kampementsbadet på Gärdet till att fungera även för beachsoccer – eller beachhandboll för den som föredrar det.

– Beachsporter är i ropet. De är väldigt tillängliga och det är enkelt att utöva dem. Trycket har varit stort och vi tycker att det är jättekul att kunna hjälpa till att få den här idrotten att växa i stan, säger Anette Craas på idrottsförvaltningen.

Beachsoccer är fotboll när den är som bäst, tycker tjejerna i Storstockholms enda registrerade lag, Beach FF.

– Det är fotboll på ett lekfullt sätt. Man får prova på andra saker än man brukar. Det är mycket teknik, cykelsparkar och mycket, mycket svårare än vad man tror att det är. Det kräver massor av kondition, säger Madde Rylander.

– Det är tungt att springa i sanden, och eftersom planen är så kort så är det väldigt intensivt, flikar Helena Nordlöf in.

Alla tio i laget har spelat eller spelar ”vanlig” fotboll på relativt hög nivå, men lirar beach parallellt bara för att det är så roligt.

ANNONS

– Brasilianska fotbollspelare börjar ofta på stranden, där de får sin teknik. På en gräsplan kan man avvakta tills man tycker att man har skottläge. Här måste du skjuta direkt, annars är läget borta. Man borde använda stranden mer för att utvecklas till en duktig fotbollspelare, säger Helena Nordlöf.

Trots avsaknaden av vettiga soccerplaner tog Beach FF SM-silver i fjol. De tränade i inomhushallen The Beach i Södertälje innan den stängdes för strandfotboll, samt på planer utomhus.

– Det är hög tid att Stockholm äntligen fått en riktig plan. Strandfotboll är jättestort utomlands. Visst det är ett annat klimat än här i Sverige men det spelar ingen roll. Det är ändå tre–fyra månader som man kan hålla på med sporten här också, säger Madde Rylander.

Nu jobbar de på att få till ännu fler planer och locka fler till sporten. En vision är att arrangera barn- och ungdomsturneringar.

Intresset för beachsoccer tycks också vara stort i Stockholm. På bara ett par veckor via sociala medier fick de ihop tolv lag till invigningsturneringen på Gärdet.

Beach FF vann damklassen och Norge FF segrade på herrsidan.

– I framtiden vore det häftigt att få till ett damlandslag och köra VM i Stockholm. Men vid det laget sitter vi väl här i rullstolar, skrattar Helena Nordflöf.

Fakta

Föddes på stranden i Rio de Janeiro

Beachsoccer föddes på stranden Leme i Rio de Janeiro, Brasilien, och bjuder på publik­friande dribblingar, bicycletas och massor av mål.

Med draghjälp av stjärnor som Eric Cantona, Romario, Zico, Junior och bröderna Salinas från Spanien har sporten vuxit lavinartat.

Den spelas i dag i omkring 80 länder med Brasilien och Portugal som ledande nationer och det talas till och med om att beachsoccer ska bli OS-sport i Rio 2016.

Fakta

Anpassad för internationella tävlingar

Länets första internationellt godkända beachsoccerplan invigdes nyligen vid Kampementsbadet på Gärdet.

En tredjedel av den befintliga beachplanen är breddad och anpassad för arrangemang av internationella tävlingar för beachsoccer och beachvolleyboll. Övrig yta är ämnad för spontanidrott.

Hela beachplanen är bokningsbar vid cuper och events via stockholm.se/bokningen.

Volleybollnät finns för utlåning på Kampements­badet. Bollar och mål medtages.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.