ANNONS

Ansvaret inspirerar 20-årige Oscar Linnér

Oscar Linnér AIK
"Alla fantastiska spelare i AIK gör att unga lätt känner sig trygga", säger Oscar.
Oscar Linnér AIK
Henok Goitom, Oscar, och andremålvakten Kyriakos Stamatopoulos i matsalen på Karlberg.
Oscar Linnér är ett tydligt exempel på att AIK vågar ge sina unga spelare chansen. Nyss fyllda 20 axlar han ansvaret som förstemålvakt i ett guldtörstande AIK. Och även om han inte kom fram via klubbens akademi ser han sig utan tvekan som en AIK-produkt.
ANNONS

– Ja, absolut. De plockade in mig som ett helt oprövat kort från Djursholms U17-lag och gav mig chansen, säger han.

Det var för drygt två år sedan och Oscar, då 17 år, provtränade med AIK:s U19-lag.

– Sedan var båda A-lagsmålvakterna skadade så jag fick träna med A-laget. Det gick bra och jag fick stanna. På så sätt kom jag till AIK på ett bananskal.

Tävlingsdebut i Europa League

Redan våren 2015, efter ett par månader i klubben, fick Oscar spela i A-laget i ett par träningsmatcher. Och i juli gjorde han tävlingsdebut då Patric Carlgren skadade sig i Europa League-kvalet mot VPS Vasa.

– Några månader tidigare hade jag spelat med Djursholm mot Skogås-Trångsund i U17 och nu stod jag i AIK:s A-lag och fick axla ansvaret som målvakt. Det var tufft. Att det gick bra beror på att jag hade extremt bra folk runt mig i klubben, säger Oscar.

”Inspirerande situation”

Han fick spela två matcher från start i Allsvenskan 2015 och lika många i fjol, men Patric Carlgren var hela tiden uttalad förstemålvakt.

När det stod klart att Carlgren skulle lämna AIK inför årets säsong uppstod den givna frågan – värvar AIK in en ny etablerad målvakt eller ser de att lösningen finns inom klubben? Svaret växte fram. Oscar Linnér får chansen.

– Ingen har sagt någonting om hur det skulle bli. Jag har bara försökt göra vad jag kan på träningarna. Nu är jag i en otroligt inspirerande situation. Det är ett tungt ansvar som kräver ödmjukhet och mental styrka, säger Oscar.

Sysslolös ibland

En speciell utmaning med att vara målvakt i AIK är att det kan gå långa stunder utan ingripanden då laget ofta för matcherna och har ett väldigt starkt försvar.

ANNONS

– Jag föredrar så klart att ha ett bra försvar framför mig, men visst kan det vara svårt. Det kräver ett enormt fokus. Helt plötsligt kommer det ett skott och då gäller det att vara beredd och varm, annars är risken att man skadar sig, säger Oscar.

Har du något knep?

– Bara att hela tiden följa med i spelet, att flytta med och röra sig i sidled. Det är svårt, ett moment som tar tid att lära sig.

När vi träffar Oscar på AIK:s träningsanläggning i Karlberg har han ont i höften efter träningsmatchen mot Sirius på Skytteholms IP ett par dagar tidigare. AIK hade pressat hela andra halvlek, men i slutminuten stack Sirius upp och fick iväg ett välplacerat skott. Oscar räddade, men skadade sig när han sträckte ut vid sin högra stolprot.

Uttagen i U21-landslaget

Han ska strax iväg på läkarundersökning. Vill det sig illa missar han samlingen med U21-landslaget, dit han tagits ut för första gången, på Marbella.

– Det är en rolig bekräftelse och en milstolpe för mig att bli uttagen i U21-landslaget. Men kan jag inte åka nu så får jag bara satsa på att komma med nästa gång i stället.

Den gänglige 20-åringen verkar inte hetsa upp sig alltför lätt. En egenskap som är bra att ha med sig in i säsongen då han ska vakta målet i ett AIK där bara SM-guld, som vanligt, är riktigt gott nog.

Läs mer om Stockholmsklubbarnas talangutveckling

Fakta

Lillebror Albin också i AIK

Namn: Oscar Linnér.

Ålder: Fyllde 20 år i februari.

Bor: Stocksund, Danderyd.

Klubbar i karriären: Stocksunds IF, fotbollsskola), FC Djursholm, BP, FC Djursholm, AIK.

Landskamper: 5 i U19.

Tröjnummer: 34.

Längd: 198 cm.

Vikt: 82 kg.

Blev målvakt: Som 12-åring. ”Vår ordinarie målvakt blev skadad i Oktoberpokalen. jag fick hoppa in och höll nollan i hela slutspelet.”

Skola: Tog studenten i somras på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm, med bra betyg. ”Det är bra att ha. jag kan börja plugga om fotbollen skulle skita sig på något sätt.”

Familj: Mamma, pappa, lillebror Albin (utespelare som också har gått från FC Djursholm till AIK, U19, och gjorde mål i sin A-lagsdebut mot Vasalund i januari) och katten Rocky.

Aktuell: Förstemålvakt i AIK som spelar allsvensk premiär hemma mot BK Häcken den 2 april.