Äntligen konstgräs – men bygge hotar

Pekka Partanen och Jonas Dyrke från Enskede IK står på idrottsplatsens dåligt utnyttjade A-plan. Bakom läktaren i bakgrunden ligger grus­planerna som ser ut att få konstgräs 2015.
Pekka Partanen och Jonas Dyrke från Enskede IK står på idrottsplatsens dåligt utnyttjade A-plan. Bakom läktaren i bakgrunden ligger grus­planerna som ser ut att få konstgräs 2015.
Efter många års kamp får Enskede IK gehör för sina önskemål om mer konstgräs på Enskede IP.

Men samtidigt är hotet om nya bostäder på IP:ns parkering långt ifrån avvärjt.

– Vi är inte emot att man bygger lägenheter, men det får inte stjäla yta från idrottsplatsen. P-platserna är alldeles för få redan i dag, säger Jonas Dyrke som är aktiv i Enskede IK:s anläggningsgrupp.

Gruppen har jobbat hårt för att IP:n ska få fler konstgräsplaner och rustas upp. Länge var arbetet utan framgång, men i förra veckan fick man plötsligt positiva besked.

I idrottsnämndens investeringsplan, som man beslutar om i kväll, finns 1 miljon kronor för projektering av nya konstgräsplaner 2014 och ett inriktningsbeslut där 13 miljoner avsätts för att anlägga konstgräs på Enskede IP 2015.

– Deras tanke är en 11-mannaplan och en 7-mannaplan här på grusplanerna. Men vi ser att det kan gå in en 7-mannaplan till om man tar marken där tennis­banorna ligger i dag. Marginalkostnaden för att göra en till plan blir väldigt liten när man ändå är där och jobbar, säger Jonas Dyrke.

Det skulle innebära mer än en fördubbling av IP:ns konstgräs då den i dag bara har en 11-manna- och en för liten 7-mannaplan. Ändå har Enskede IK ytterligare ett starkt önskemål. Det gäller A-planen, som i dag har naturgräs.

– Den här ytan används inte dag, varken av oss eller av Hammarby friidrott. Våra A-lag spelar i stället borta på konstgräsplanen, säger Jonas Dyrke och pekar bort mot planen intill Sockenvägen – den som bara har en liten träläktare utmed ena långsidan.

Det kan låta som att Enskede IK gapar efter mycket, men klubben är stor – över 2 500 medlemmar och över 100 lag.

– Inget av våra lag tränar någonsin på fullstor plan. De får alltid dela för att träningstiderna ska räcka. Så stor är bristen i dag, säger Jonas Dyrke.

Trots allt är beslutet som idrottsnämnden väntas fatta ikväll ett stort steg i rätt riktning för Enskede IK.

Men oron för att byggprojektet på parkeringsplatsen ska bli verklighet grumlar glädjen. Än så länge handlar det dock bara om en ”förfrågan från byggherrarna”, enligt Christopher Pleym på exploateringskontoret. Och Regina Kevius (M), som är ordförande i både stadsbyggnadsnämnden och idrottsnämnden, förklarar att hon är ”skeptisk” till byggplanerna.

– Jag kan inte säga för mycket, men jag tycker att det finns många andra platser som är lämpligare för att bygga nya bostäder, säger hon.

Fakta

Fotboll och friidrott samsas

Enskede IP byggdes 1927 och har i dag en 11-mannaplan konstgräs, en 11-mannaplan naturgräs (med löparbanor runt), en 11-mannaplan grus, en 7-mannaplan grus, en (för liten) 7-mannaplan konstgräs, och en kastplan för friidrottare.

Enskede IK fotboll med drygt 1 500 aktiva och Hammarby IF friidrott med cirka 1 200 medlemmar har ungdomsverksamhet på IP:n.

Fakta

Andra planerade satsningar 2014

Aspuddens IP, Sätra BP, Årstagårdens BP och Stureby skolas BP får konstgräs.

Ny omklädningsbyggnad på Kärrtorps IP och upprustning av läktare i Brännkyrkahallen.

Nytorpsbadet och Hägerstens­badet rustas upp.

Enklare idrottshallar uppförs på Sätra IP samt Blommensbergs BP.

Nya rasthagar på Enskede ridanläggning.