ANNONS

Äntligen! Första konstsnön ligger klar i Ursvik

snökanon Ursvik
De två äldsta ungdomsgrupperna kunde träna på den nya snöplanen på tisdagskvällen.
Ideella krafter från SIK skidor vaktar den inhyrda snökanonen hela kvällarna och nätterna.
I går kunde första träningen för två ungdomsgrupper hållas på den nya snöplanen i Ursvik.
ANNONS

För 15 år sedan sprutades konstsnö i Ursvik. Nu är det dags igen!

Klubben och kommunen har hyrt in en snökanon som gått dygnet runt senaste tiden.

Ideella medlemmar i SIK skidor har vaktat kanonen både kvällar och nätter medan kommunens personal tar hand om den på dagtid.

snökanon Ursvik

Ideella krafter från SIK skidor har vaktat snökanonen på nätterna den senaste tiden. Foto: SIK skidor

– Vi har ett pass mellan 21 -02, och sen är ett fram till 06 när det fasta personalen tar över, förklarar Henrik Ahnbrink, vice ordförande i SIK skidor och drivande i projektet.

Fotbollsplan med snö

I går kväll, tisdag, kunde den första träningen hållas på den snöyta som skapats intill vita villan inte långt från Milots förskola på Milstensvägen, en knapp kilometer från Ursviks motionsgård.

Håller väderprognosen så räknar SIK skidor med att kunna spruta konstsnö i 40 timmar innan det blir mildväder igen. Det blir ungefär 750 kubikmeter snö – en mindre fotbollsplan med 3 decimeter tjockt snötäcke.

snökanon Ursvik

Snökanonen går nu dygnet om så länge kylan håller i sig. Foto: SIK skidor

– Än så länge har det hållit. Våra två äldsta ungdomsgrupper tränade där för första gången i tisdags, säger Henrik Ahnbrink.

ANNONS

Här skapas just nu en spontanaktivitetsyta, inga riktiga spår, men en pistmaskin ska hyras in per timme när det blir aktuellt.

Hoppas att detta kan göra att våra yngsta medlemmar kan åka skidor hela vintern

Henrik Ahnbrink

– Det blir inte i närheten av något långt spår för träning, men det kan bli ett par hundra meter, och vi kommer ju inte hindra någon från att träna där, säger Henrik Ahnbrink.

Drömmer om långa spår

I början på 00-talet fanns konstsnöspår i Ursvik, ett projekt som SIK skidor drev. Det blev dock för mycket jobb och projektet lades ner.

Sedna dess har SIK samarbetat med Täby kommun om konstsnöspåret på Arninge golfbana.

– Det tar mycket tid och resurser, så det känns kul att det äntligen händer något i Sundbyberg nu. Framför allt för de yngsta känns det viktigt då det är långt att ta sig i väg till Täby på vardagskvällarna Vi får många nya medlemmar på hösten och hoppas att detta kan göra att våra yngsta medlemmar kan åka skidor hela vintern, säger Henrik Ahnbrink.

snökanon Ursvik

Att få till längre konstsnöspår kräver en rad tekniska godkännanden och pengar, men drömmarna lever än. Foto: SIK skidor.

Just nu ser det inte ut att bli några längre konstsnöspår. Men förhoppningarna finns.

– Visst finns de drömmarna. Utvecklingen av Ursviksskogen ligger högt på politikernas lista som jag förstått det. Men det är mycket tekniska godkännanden som behöver komma till och det är heller inte helt gratis, säger Henrik Ahnbrink.

Nu hoppas SIK skidor få ut informationen om konstsnöplanen även till skolorna i kommunen så de kan komma hit och testa på att åka skidor, beärttar Henrik Ahnbrink.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.