ANNONS

Maja är som mest fri i simbassängen

Maja Reichard är inte bara ute efter att försvara sitt guld i Paralympics i Brasilien om ett år. Hon vill även slå sitt eget världsrekord.
Maja Reichard är inte bara ute efter att försvara sitt guld i Paralympics i Brasilien om ett år. Hon vill även slå sitt eget världsrekord.
Ett helt år återstår till Paralympics i Rio. Men Nackabon Maja Reichard har redan nu fullt fokus på att försvara sitt guld från London 2012.

– Jag är jättetaggad, säger hon.
ANNONS

Utan att se ett skvatt simmar Maja Reichard längd efter längd i Eriksdalsbadet. Men för den sakens skull famlar hon inte runt okontrollerat. Vid bassängkanten har hon två så kallade tappers som följer efter och slår henne lätt på huvudet med en sorts klubba så att hon vet när hon ska vända utan att braka rakt in i kaklet.

Att vara heltidssimmande proffs och blind innebär en annorlunda tillvaro mot vad de flesta andra simmare går igenom. Men i simbassängen har Maja Reichard lärt sig att klara sig på egen hand.

– Vill jag träna på egen hand så kan jag det genom att räkna armtagen. Det blir en frihetskänsla. Man behöver inte hålla någon i armen som när man springer vilket är jätteskönt, säger hon.

Däremot infinner sig en hel del andra hinder för en som inte har en fungerande syn.

– Det blir svårare att ta till sig teknik. Medan andra får se filmer får tränaren dra i min kropp för att visa hur man gör. Det blir också svårare att navigera och att simma rakt, men allt handlar bara om träning.

Och den träningen har gjort henne till världens bästa. Den 24-åriga Nackabon har inte förlorat en tävling på 100 meter bröst sedan 2010 och är regerande guldmedaljör i både VM och Paralympics.

Att bröstsim är hennes paradgren är ingen hemlighet. Just därför passar hon på att träna på andra simsätt när Nordiska mästerskapen avgörs i Norge i början av oktober.

– Jag ska utmana mig själv på lite andra distanser och utsätta mig själv för obekväma situationer, ju fler desto bättre. Därför ska jag testa ryggsim som är min sämsta gren. Det här är ingen tävling där jag känner att jag måste prestera på topp, säger hon.

Den 7 september nästa år invigs de paralympiska spelen i Rio de Janeiro. Målet för Maja är självklart att försvara sitt guld på 100 meter bröst, men hon ställer även upp i andra grenar.

ANNONS

– Som det ser ut nu kommer jag även att simma 200 medley och 50 och 100 meter fritt.

Medaljförhoppningarna ligger hon dock lågt med.

– Tar man sig till final kan allting hända, men mitt fokus ligger på bröstsim och jag kommer toppa mig själv för att vara bäst i den disciplinen.

Att säga att Maja Reichard har ett hektiskt schema är ingen överdrift. Förutom att tillbringa 20 timmar i veckan i en simbassäng föreläser hon för att hjälpa och inspirera andra med funktionsnedsättningar. Dessutom studerar hon på KTH för att bli civilingenjör.

Simningen kommer dock i första hand och även om det kan vara tungt att ta sig upp ur sängen klockan 5 på morgonen är det mödan värt när hon blickar framåt mot vad som händer i Brasilien om knappt ett år.

– Jag är jättetaggad och ser jättemycket fram emot det. Drömscenariot är att försvara mitt guld från London och självklart vill jag simma det snabbaste jag har gjort. Det vore helt fantastiskt.

Fakta

Är dubbel världsrekordhållare

Namn: Maja Reichard.

Ålder: 24 år.

Bor: Nacka.

Studier: Läser till civilingenjör på KTH.

Klubb: Spårvägen.

Funktionsnedsättning: Maja ser skillnad på ljus och mörker och tillhör dem med sämst syn i klass S11. För att det ska bli rättvist simmar alla deltagare med svarta simglasögon.

Meriter: Ett guld i Paralympics, två VM-guld i långbana, två EM-guld i långbana, tre EM-silver i långbana, tre VM-brons i långbana och ett brons i EM i långbana. Innehavare av världsrekorden på både 50 och 100 meter bröstsim.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.