ANNONS

Stenhård diet gav rätt kropp

I år planerar Jannika Larsson att ställa upp på SM i både body fitness och athletic fitness. Hon har goda chanser att hinna träna på gymet Sportlife i Vasastan där hon tar emot klienter som personlig tränare.
I år planerar Jannika Larsson att ställa upp på SM i både body fitness och athletic fitness. Hon har goda chanser att hinna träna på gymet Sportlife i Vasastan där hon tar emot klienter som personlig tränare.
Senast programmet sändes satt Jannika Larsson klistrad framför tv:n.

Åtta år senare är hon Hyper – en av gladiatorerna som kämpar i rutan. Bakom ligger år av hårdträning och månader av tuff diet.
ANNONS

För snart ett år sedan fick Jannika Larsson ett samtal från TV4. Ville hon komma och göra tester för att bli en av gladiatorerna?

– Först trodde jag att de menade som utmanare, sedan fattade jag att de menade som gladiator. Klart att jag ville testa. Jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, säger den 29-åriga Älvsjöbon.

Senast programmet sändes var hon en 21-årig fotbollstjej. När laget började träna allt mer styrka fastnade Jannika för livet i gymmet, delvis för att hon snabbt fick mycket uppmuntran.

– Folk kom fram och sa ”det ser bra ut” och ”du har bra muskler”. Det var kul.

Så Jannika bytte idrott. 2005 gjorde hon sin första tävling i body fitness där det gäller att ha en vältränad och symmetrisk kropp. De senaste åren har hon även tävlat i athletic fitness som utöver bedömningen innehåller styrke- och uthållighetsmoment.

– Jag ville ha mer action. I athletic fitness kör man chins och dips och springer en hinderbana, säger Jannika.

På så sätt var hon väl förberedd för gladiatoruttagningarna redan när TV4 ringde. Det gav utslag. Jannika hamnade i topp på alla tester. I väntan på besked påbörjade hon grenspecifik träning för att prestera bra på de olika tävlingsmomenten och diet för att se bra ut inför fotograferingen som skulle komma om hon valdes ut.

– Jag kände att jag låg bra till, men vågade inte ta ut något i förskott.

Till slut fick hon beskedet att hon kommit med i programmet som den ”sprudlande” och ”energiska” Hyper. Kort därefter spelades de tolv programmen in, under en intensiv tid i maj/juni.

ANNONS

Dietperioden var dock inte slut för det. I stället tog Jannika sikte på SM i body fitness i början av oktober.

– Vanligtvis kör jag tolv veckors diet inför en tävling men nu blev det sju månader. Det var lite extremt, medger Jannika.

Under dietperioden äter hon samma sak varje dag. Gröt till frukost och tonfisk, ris och grönsaker till middag. Plus proteiner, kolhydrater och aminosyror som hon får av en sponsor.

– Det är så klart absurt och säkert outhärdligt för de flesta, men för mig är det normalt.

Efter ett tag sätter sig dieten på psyket och humöret. Det händer att trycket blir så hårt att Jannika gör avsteg.

– Jag hade fem ätardagar under min sjumånadersdiet. Men det sker ändå kontrollerat, med måtta. Oftast är det min favoritchoklad Lysmelk jag äter då. Mentalt kan det vara bra att göra de där få undantagen, att unna sig något.

En annan belöning blev resultatet i SM. Jannika tog guld för första gången. Efter säsongen kunde hon äntligen avsluta sin diet.

– Off season är det inte lika hårt, även om jag har stenkoll på vikt och fettprocent nu också. Sedan SM har jag gått upp nio kilo, från 56 till 65. Det går fort. Att gå ner igen tar längre tid.

Är det värt det?

– Ja, absolut. Annars skulle jag inte hålla på. Jag har valt den här livsstilen.

Vanligtvis kör jag tolv veckors diet inför en tävling, men nu blev det sju månader. Det var lite extremt.jannika larsson

Fakta

Arbetar som personlig tränare

Namn: Jannika Larsson.

Ålder: 29 år.

Bor: Älvsjö.

Yrke: Driver eget företag som personlig tränare.

Idrottsbakgrund: Spelade fotboll i tolv år och tränade friidrott innan hon bytte till body fitness och athletic fitness.

Meriter: Åtta i Luciapokalen i body fitness 2005, SM-brons i athletic fitness 2008, trea i Fitness4fun 2008, SM-brons i athletic fitness 2008, SM-silver i athletic fitness 2009, SM-guld i body fitness 2011, NM-fyra i body fitness 2011.

Karaktär i Gladiatorerna: Hyper, ”en sprudlande och energisk gladiator som lätt kan missuppfattas som oseriös och ofokuserad, men i kamp samlas hennes virvlande energi till ett exploderande kraftpaket som sveper med sig allt och alla i sin väg.”