Arenamilen ett av vårens få löptester

Vallentuna FK tror på hygglig uppslutning när klubben ­arrangerar Arenamilen på Vallentuna IP i morgon onsdag.

31 löpare startade när Vallentuna FK för ett år sedan sjösatte Arenamilen. Till andra upplagan i morgon hoppas Ola Nordstrand, ansvarig för VFK:s löpgrupp, på runt 40 startande. Det trots att han bara fått in ett dussin föranmälda när anmälningstiden gick ut.

– De bättre avvaktar alltid och anmäler sig på plats. Jag har en känsla av att vi kan köra två milheat med runt 20 startande i varje.

Att pressa sig över en mil på bana anser Ola Nordstrand är ett bra tempotest för alla som inom några veckor ska börja ta sig an sommarens maratonlopp med Stockhom Marathon som ett av de närmast förestående.

– En mil är bra tempo­pass. Det ger högre puls och fartkänsla, vilket är nyttigt, säger han.

Arenamilen är huvudsakligen VFK:s bidrag till en period som annars är torftig på millopp. Distansspecialister behöver ett lopp så här års, och det är dessa Nordstrand tror kommer.

Klubbens egen specialist ska dessutom agera hare (farthållare) och dra fram dem som har ambitionen att klara milen på 33.00–33.30 minuter. Men han gör det ofrivilligt.

– Jag har varit krasslig en tid och är inte mogen att pressa mig. Då kan jag vara hare i stället, säger Lars Södergård.

Som millöpare bekräftar Södergård att det är hopplöst att hitta banlopp på våren.

– Tyvärr. I Stockholm finns det inget lopp och de som finns i Sverige är ett i Enhörna och ett i Karlskrona. Många tvingas utomlands för att springa bra lopp. Jag vet inte varför det ser ut som det gör, jag tycker att det är ett bra initiativ klubben tagit med Arena­milen, säger Södergård.

Lars Södergård blev trea på 31.44,69 i fjol. Vann gjorde Fredrik Uhrbom, Spårvägen, på 30.23,81. Bästa dam var Rebecka Törner, FK Studenterna, med 37.04,87.

– Hur många vi än blir på onsdag kommer vi att vara envisa, säger Ola Nordstrand. Ska vi få fram bra svenska millöpare behövs det lopp och vi ska göra vad vi kan för att locka dem till Vallentuna IP varje vår.