ANNONS

Arenan ska rymma mer än galoppsport

Kommunalrådet Yvonne Stein (FP) och kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M) på marken som har köpts av Täby Galopp. ”Det kommer att bli en anläggning som även de som inte är intresserade av galopp kan uppskatta.” säger Yvonne Stein.
Kommunalrådet Yvonne Stein (FP) och kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M) på marken som har köpts av Täby Galopp. ”Det kommer att bli en anläggning som även de som inte är intresserade av galopp kan uppskatta.” säger Yvonne Stein.
I konkurrens med närmare 60 platser i länet står det nu klart att den nya galoppbanan byggs i Upplands-Bro.

Tanken är att det ska bli en multianläggning för hästsport – men också för konserter, utställningar och andra sportevenemang.
ANNONS

För den ouppmärksamme är det lätt att missa den lilla skylten vid Håtunavägen som det står ”Önsta” på.

En björkkantad allé leder upp till själva herrgården som är byggd på tidigt 1800-tal.

Här, där det i dag är vidsträckt åkermark, ska den nya galoppbanan ligga. Täby Galopp har köpt 190 hektar av en privat mark­ägare.

– Det här är en av de viktigaste saker som hänt i kommunen. Det kommer att sätta Upplands-Bro på kartan, säger Yvonne Stein (FP), som är kommunalråd och har ansvar för plan och exploatering.

Hon har själv ett stort intresse för galopp (”världens vackraste sport”) och har, ända sedan det blev klart att marken vid Täby Galopp skulle säljas, jobbat för att Upplands-Bro ska bli hemvist för den nya banan.

Att kommunen hela tiden varit välvilligt inställd till galoppen har enligt Hans Hansson, ordförande för Svensk galopp, varit en viktig faktor vid valet av plats.

Den nya banan ska bli en multi­anläggning där även andra typer av evenemang kan arrangeras.

– Exempelvis kan man tänka sig utomhusopera och trädgårdsutställningar, säger Hans Hansson.

Enligt Yvonne Stein (FP) och kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M) är Upplands-Bro redan i dag en hästkommun och galoppen har potential att nå en stor publik.

ANNONS

– Vi har fått otroligt mycket positiva reaktioner, säger Yvonne Stein.

Men det finns kritiker.

På uppfarten till herrgården möter vi Urban Nilsson. Han är tredje generationen som bor på Önsta Gård, i huvudbygganden som hans mamma hyr.

– Är det spel och dobbel jordens resurser ska gå till? frågar han Yvonne Stein retoriskt.

– Det är lågkonjunktur i världen och människor behöver mat. Den här marken borde användas till jordbruk, inte en galoppbana. Det är oansvarigt.

Några minuters intensiv ordväxling följer.

– Vi har gott om åkermark i kommunen. Upplands-Bro växer och det behövs mötesplatser för människor. Spelandet är en liten del av galoppen och dessutom finansierar den ungdomsidrotten, säger Yvonne Stein (FP).

Redan den här veckan inleds planarbetet på kommunen.

År 2014 eller 2015 räknar Svensk Galopp med att de första hästarna ska lämna startboxarna på banan i Upplands-Bro.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.