Min lokala hjälte

Arenasambos på försök

Djurgårdens Daniel Jarl och Hammarbys Mikael Rynell känner på konstgräset. Här ska båda klubbarna spela i minst tio år. Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg har dock inte helt gett upp drömmen om en egen Djurgårdsarena i närheten av Stadion i framtiden.
Djurgårdens Daniel Jarl och Hammarbys Mikael Rynell känner på konstgräset. Här ska båda klubbarna spela i minst tio år. Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg har dock inte helt gett upp drömmen om en egen Djurgårdsarena i närheten av Stadion i framtiden.
Tele2 arena utvändigt, sedd från Globen i norr.
Tele2 arena utvändigt, sedd från Globen i norr.
De har sagt adjö till Söderstadion och Stadion och ska nu dela arena i åtminstone tio år.

Men irritationen mellan Hammarbys och Djurgårdens fans har varit stor – redan innan de ens har flyttat in på Tele2 arena.

Tongångarna mellan supportrarna har varit hårda sedan Djurgården beslutade att, precis som Hammarby, ha Tele2 arena som hemmaplan.

Den 27 juni skulle Djurgården ha testat arenan med en veteranmatch inför uppemot 3 000 åskådare, men den fick ställas in då en bomb hittats vid den västra läktaren.

Vem som låg bakom bomben är än i dag oklart, men uppretade Djurgårdare misstänkte extrem-supportrar till Hammarby och brände grönvita flaggor inne på Globenområdet.

Efter det tycks situationen ha lugnat sig något och både Mia Lindberg, ordförande i Bajen Fans, och Dan Blomberg, ordförande i Djurgårdens största supporterförening Järnkaminerna, väljer att fundera mest på sitt eget lag inför deras premiärmatcher i helgen.

– Alla inblandade bör rannsaka sitt sätt att kommunicera. Vi har satt igång det arbetet inom Bajen Fans. Nu ligger fokus på vår invigning då vi möter Örgryte. Det ryktas om en stor folkfest på Söder med marsch för att fira premiärdagen, säger Mia Lindberg.

– Vi djurgårdare lägger inget fokus på den grejen, att vi ska dela arena. Och jag tror att bajarnas ilska kommer att lägga sig. Även om de var först på arenan så är det en gemensam skattefinansierad arena för alla stockholmare, säger Dan Blomberg.

Mia Lindberg är kluven inför flytten från Söderstadions slitna betong till den nya arenan med sina överlägsna ”faciliteter”.

– Vi lämnar något som har varit vårt hem i många år, det är i sig sorgligt och melankoliskt. Söderstadion bär så mycket historik, känsla och atmosfär. Jag älskar Söderstadion, men nu är det så här och vi måste blicka framåt. Det finns trots allt fördelar också. Vi kommer att ha en större klack och ett större spann på biljettpriser vilket gör att vi kan växa och få in en ny generation.

Dan Blomberg bär på liknande känslor.

– Stadion är ett andra hem känslomässigt, men den nya arenan har flera fördelar. Det finns fler bra platser och vi kommer att ha en sektion med sjungande sittplats i kurvan intill klacken. På Stadion har de som sjunger på sittplats suttit utspridda lite överallt. Nu blir de samlade så vi kommer att få en riktigt bra ljudkuliss.

Djurgården har sin klacksektion på södra läktaren medan Hammarby valde att ha sin klack på norra kortsidan och på västra långsidan.

– Det var viktigt för oss att få ha klack på långsidan, precis som på Söderstadion. Nu blir det en utmaning att få till samspelet mellan lång- och kortsida, säger Mia Lindberg.

Bajen Fans har drivit en egen kampanj, #forza3000, för att hjälpa klubben att sälja säsongskort till Tele2 arena och delkampanjen ”Säkra tillväxten i Söderort” som går ut på att samla in pengar för att köpa årskort åt 100 ungdomar med anknytning till Hammarby.

I fredags hade Hammarby sålt 10 358 säsongskort. Till premiärmatchen på lördag hade man sålt 19 779 biljetter.

Djurgården hade sålt cirka 9 000 årskort och 18 162 biljetter till sin premiärmatch på söndag.

Fakta

Start med tre matcher på fyra dagar

Genom åren har flera olika förslag till renovering och utbyggnad av Söderstadion presenterats. Till slut bestämde sig Stockholms stad för att i stället bygga en ny arena.

2010 antogs detaljplanen och i september påbörjades bygget.

I oktober 2011 beslutade Djurgården Fotbolls styrelse att laget ska spela på arenan. Detta sedan man misslyckats med att få till stånd en egen arena nära Stadion, som från 2014 inte lever upp till kraven för allsvensk fotboll.

Invigningen var planerad till december 2012, men sköts upp på grund av byggförseningar. Nu tas arenan i bruk och rivstartar med tre matcher på fyra dagar: Hammarby–Örgryte IS den 20 juli, Djurgården–IFK Norrköping den 21 juli, Hammarby–Paris Saint-Germain den 23 juli.

Fakta

Volymen tre gånger större än Globens

Tele2 arena uppfyller kraven för internationell fotboll och har 30 001 sittplatser. Pubikkapaciteten är större än så i de matcher då delar av sittplats görs om till ståplats.

Ett skjutbart tak på 1 300 ton kan öppnas/stängas på 20 minuter. Öppningen är lika stor som fotbollsplanen, 105×68 meter.

Arenan är 233 meter lång och 174 meter bred. Höjden (från konstgräsplanen till taket) är 42 meter. Volymen är 2 000 000 kubikmeter (Globens volym är 600 000).

Avståndet från läktare till sidlinjen vid fotboll är 6 meter (10 meter på kortsidan).

Inne på arenan finns 14 kiosker, 9 pubar, 5 fastfoodenheter, 6 premiumbarer, 3 kök och 1 restaurang. Där finns också 348 urinoarer och 396 publika toaletter, vissa med tittfönster så att man kan se ut genom arenans fasad.