Så kan Arenatorget bli till Aktivitetstorget

Arkitekter vill fylla Arenatorget med liv och rörelse
Aina Marquès Lopez, Paola Westerberg, Moa Sellerfors, Carl Loftén och Gustaf Hammerbo.
Vy mot hotellet, skiss av de fem arkitektstudenterna i projektgruppen Team 10.
Vy mot hotellet, skiss av de fem arkitektstudenterna i projektgruppen Team 10.
När det inte är något stort evenemang på Friends Arena är det ödsligt och grått på Arenatorget, asfaltsytan mellan arenan och Mall of Scandinavia. Det hoppas fem arkitektstudenter på KTH ändra på. Med små medel kan deras förslag göra det döda Arenatorget till Aktivitetstorget – fullt av lek, sport och liv.

– Det fanns stora idéer för den här platsen när Arenastaden planerades, men det blev bara så här, säger Paola Westerberg och blickar ut över den platta asfalten mellan arenan och gallerian.

Hon och fyra kurskamrater på KTH:s mastersutbildning i arkitektur – Gustaf Hammerbo, Aina Marquès Lopez, Moa Sellerfors och Carl Loftén – fick i uppgift att välja ut en plats i Stockholm – och göra den bättre.

– Vi var eniga om att ta oss an den här platsen. Den är intressant och har stor potential, säger Gustaf Hammerbo.

Får inte bebyggas

En utmaning var att platsen inte får bebyggas eller belamras. Det måste vara en öppen yta för de tillfällen då tiotusentals människor ska besöka en fotbollslandskamp eller något annat stort evenemang.

– Samtidigt är det helt tomt här alla andra dagar. Då har platsen ingen identitet. Det är bara ett mellanrum, säger Gustaf Hammebo.

Men marken kan målas

Lösningen blev att måla upp ytor för lek och sport på asfalten. I skissen som gruppen har gjort ingår både abstrakta och konkreta mönster. Lekar som King och hoppa hage samsas med ytor för spontana aktiviteter och etablerade sporter som basket och fotboll, där befintliga lyktstolpar kan utnyttjas för basketkorgar eller som målstolpar.

Arenatorget ska få liv

Löparbanor, basket- och fotbollsplaner – men även ytor för lek och spontana aktiviteter – finns med i skissen som de fem arkitektstudenterna har tagit fram för Arenatorget. Illustration: team 10

De har även ritat in löparbanor i olika distanser, bland annat en på cirka en kilometer som går runt hela arenan, och trappan i torgets västra ände kan användas för trappträning.

Vill uppmuntra rörelse

– Vi har valt blått som grundfärg, den slits bättre än andra färger. Och så passar det ihop med de gula accenterna här intill Nationalarenan, säger Paola Westerberg.

Att bidra till lek och rörelse passar också in väl.

– Friends Arena jobbar med idrottsföreningar som ofta besöks av många barn. Mall of Scandinavia lockar också många barn och unga. Vi vill uppmuntra till mer rörelse i en tid då allt fler barn sitter allt mer stilla, säger Paola Westerberg.

Ingen plats för häng

Samtidigt blåser en isande vind in över torget.

– Ytterligare n anledning till att man ska röra på sig här. Det är väldigt blåsigt. Platsen lämpar sig inte för att bara hänga, säger Paola Westerberg.

Arenatorget ska få liv

Så här skulle det nya Arenatorget kunna se ut från ovan. ”Platsen är väldigt underutnyttjad. Vårt förslag är inget stort ingrepp, men det är ett tillägg till det som finns där i dag”, säger Gustaf Hammerbo, en av de fem arkitektstudenter som har tagit fram en idéskiss för hur Arenatorget skulle kunna förbättras.. Illustration: Team 10

För ett par veckor sedan var de blivande arkitekterna på plats på torget och ritade upp delar av sin skiss på asfalten med krita, för att få en känsla för hur det skulle kunna se ut.

Har träffat folk från Mall of Scandinavia

– Då kom det ut en person från Mall of Scandinavia och frågade vad vi höll på med. Det var bra, för på så sätt fick vi kontakt med folk på Mall of Scandinavia, säger Gustaf Hammerbo.

När vi möter gänget på Arenatorget har de precis träffat representanter för Mall of Scandinavia för att diskutera förslaget.

– Det var positivt. Men det är flera som äger platsen tillsammans och de måste sinsemellan komma överens. Det räcker inte att få ja från en av dem, säger Paola Westerberg.

”En lättgillad idé”

Som studenter har de begränsat med tid för att jobba vidare med att påverka beslutsfattare och driva opinion för sitt förslag.

– Men det har varit väldigt roligt att vi ändå har fått prata med folk som bestämmer, det känns att det är på riktigt, säger Moa Sellerfors.

– Och lite överraskande hur fort det kan gå att få upp det till den nivån när man jobbar med en lättgillad idé, säger Carl Loftén.