ANNONS

Årets bandybild korades – då vann ”fel” bild

Romus Ramströms vinnarbild.
Romus Ramströms vinnarbild.
Utmärkelsen Årets bandybild har delats ut sedan 1974. Frågan är om tävlingen någonsin rört upp lika mycket känslor som i år.
– Min första bild fick inte vara med, säger vinnarfotografen Romus Ramström.
ANNONS

Det var med blandade känslor som Romus Ramström nyligen gick segrande ur Svenska bandyförbundets tävling Årets bandybild. Anledningen? ”Fel” bild vann.

– Fel och fel. Att jag vann med min andra bild är ganska häftigt, men att den första bilden inte fick vara med känns sådär, säger Romus Ramström.

Du låter lite besviken.

– Ja. Att bilden med pyroteknik inte fick vara med gjorde mig överraskad.

Bengalbild rör upp känslor

Det var under SM-semifinalen mot Sandviken som östermalmsbon – som har hjärtat i söderort och Hammarby – tog den numera omstridda bilden på Bajenfansens pyroteknikshow inför ett knökat Zinkensdamm. Klubben la upp bilden och ”Gilla”-markeringarna strömmade in på Facebook. Men elitklubbarnas intresseförening Svensk elitbandy tyckte annorlunda och uppmanade Hammarby att ta ner bilden på grund av inslaget av olagliga bengaliska eldar.

Romus Ramström kontrade då med att anmäla bilden till Årets bandybild. Och fick nej.

– Jag ser inte förbundet som en motståndare, för vi sitter alla i samma båt, men vissa regler tycker jag inte är bra.

Romus Ramström berättar att han hela tiden mottagit stort stöd från Hammarbys supporterskara. Och nu misstänker han att uppståndelsen bakom ”skandalbilden” bidrog till att han till slut vann tävlingen ändå.

ANNONS

– Det kanske inte var tack vare min kunskap, även om jag har det också, utan att uppmärksamheten gjorde att jag fick mycket röster.

Kommer du fortsätta fotografera bilder med pyroteknik?

– Ha ha, jag bryr mig inte. Jag kommer fortsätta köra och fotografera allt som är attraktivt, vaket och snyggt.

ANNONS