Årets klubb har ingen hall

Kajsa Johnsson, 9, och Clara Lindvall, 9 stöttar varandra. ”Gymnastik är jätteroligt – man får göra volter och lär känna nya vänner”, säger Clara Lindvall.
Kajsa Johnsson, 9, och Clara Lindvall, 9 stöttar varandra. ”Gymnastik är jätteroligt – man får göra volter och lär känna nya vänner”, säger Clara Lindvall.
De flesta av GK Värmdös 1 400 medlemmar tränar 
i Ösbyhallen.  Cornelia Kusoffsky kör skottkärra med Hanna 
Eriksson.
De flesta av GK Värmdös 1 400 medlemmar tränar 
i Ösbyhallen. Cornelia Kusoffsky kör skottkärra med Hanna 
Eriksson.
GK Värmdö är årets gymnastikklubb i Stockholm. 450 barn och ungdomar köar för en plats i föreningen. Men kommunen vill inte bygga någon gymnastikhall.

Fötter dunsar, trampoliner gnäller och hopprep smattrar. 150 flickor mellan 7 och 10 år är tränar gymnastik med GK Värmdö i Ösbyhallen.

Klubben är den bästa gymnastikföreningen i Stockholm och en av de åtta bästa i hela landet. Nyligen utsågs GK Värmdö till årets gymnastikförening 2014 av gymnastikförbundet region öst.

– Jag är jättestolt, det är ett bevis – ett kvitto – på att vi har arbetat åt rätt håll, säger Mats Ludvigsson, ordförande i klubben.

De senaste fem åren har klubben ökat sitt medlemsantal med 30 procent – per år.

Att föreningen dessutom hela tiden strävar efter att bli bättre tror Mats Ludvigsson är huvudorsakerna till utnämningen. Alla ledare vidareutbildas kontinuerligt. Under förra året handlade det bland annat om kurser i löpskolning, volt-skruvteknik, planering, målsättning och ledarskap.

– Vi vågar pröva nya saker, säger Mats Ludvigsson.

GK Värmdö har träningar i Grantomtahallen, Munkmoraskolans gymnastiksal, Fågelviks skola, Brunn skolas idrottshall och Hemmesta LoM. Men i huvudsak springer, hoppar och voltar gymnasterna i Ösbyhallen. En hall klubben delar med skolan. Något som medför vissa nackdelar.

– Det tar 30–40 minuter att plocka fram redskapen och lika lång tid att plocka bort dem igen, säger Mats Ludvigsson.

Under flera år har föreningen uppvaktat Värmdö kommun för att få fler halltider och helst en egen gymnastikhall.

– Vi har verkligen trängt ihop oss. Och vi har 450 på kö som vi inte kan ta emot just nu, säger Mats Ludvigsson.

Men kommunen kan inte hjälpa.

– Halltider är ju ett problem inte bara i Värmdö utan i hela länet. Jag ser inte att vi i en nära framtid gör en hall för enbart gymnaster. Många föreningar vill ha hallar för enbart deras idrott men jag ser inte det som hållbart, säger Fredrik Sneibjerg (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han medger dock att det behövs fler idrottsarenor i kommunen.

– Snart blir vi tvungna att se över idrott- och fritidsdelen eftersom vi får så många fler invånare. Exempelvis Ekvallen behöver rustas upp som idrottsområde.

GK Värmdö letar också andra alternativ.

– Vi tittar på den privata marknaden. Kanske finns det någon fabrikslokal där vi kan lägga ut mattor och redskap och köra barngympa och dansträning, säger Mats Ludvigsson.

Fakta

GK Värmdö har 1 400 aktiva

GK Värmdö har omkring 1 400 medlemmar. Föreningen har vuxit med 30 procent per år de senaste fem åren.

Utöver gymnastik har föreningen bland annat cheerleading, parkour och gympafys.

Klubben utsågs nyligen till 2014 års förening i gymnastikförbundets region öst bland 120 föreningar och närmare 40000 medlemmar i Stockholm och Gotland.

Föreningen blev en av åtta finalister i riksfinalen. Där segrade Malmöklubben GK Motus Salto.