Årets mästerskap kan bli bäst hittills

20 ungdomar från Näsbyparks tennisklubb åker till inne-SM i Göteborg för att göra om upp om medaljerna.

Fyra tillhör favoriterna i sina åldersklasser.

Ungdoms-SM, med start nästa vecka, kan bli ett av Täbyklubbens bästa mästerskap någonsin.

Klubbchefen Kenneth Bergbom är försiktigt optimistisk inför USM, särskilt i tre åldersklasser: F/P-12, F/P-14 och F/P-16. Här har klubben några tidigt utkristalliserade talanger, men det finns även andra spelare med potential att skrälla.

– Förhoppningsvis har vi ett bra USM framför oss. Men det är ingen nyhet att det händer mycket med ungdomar i den här åldern. Så klokast är att vara försiktigt optimistisk, säger Bergbom.

Störst chans att gå långt tillmäts Joel Åkerlund i P14. Joel har de senaste månaderna spelat bra i ett par internationella ETA-tävlingar, och har sedan tidigare fina meriter bland spelare födda -1999.

Även Joels två år äldre bror Jesper Åkerlund har kvalitéer att gå långt. Men han utmanas i P16 bland annat internt av klubbkompisen Axel Fries.

– Väldigt skoj att vi har två i samma årskull med möjlighet att gå långt, säger Kenneth Bergbom.

Axel Fries har det senaste halvåret gjort jätteframsteg och har färsk form då han nyligen vann Enskede Open. På NPTK:s webbsida kallas han ”2012 års komet”.

– Jag har tränat otroligt mycket, säger Axel Fries själv. Genom att jag också spelar amerikansk fotboll har jag grundstyrkan. Sedan har tränarna i Näsbypark hjälpt mig med tennistekniken.

I januari 2013 låg han på 14:e plats i 96-kullens ranking. Jesper Åkerlund låg trea.

– Det är svårt att tala om SM-målsättning innan man har sett lottningen. Jag hoppas framför allt på att ha kul i Göteborg. Och i dubbel ska jag och Jesper nå minst semifinal, det har vi kapacitet till, säger Axel Fries.

En fjärde spelare Bergbom nämner ur NPTK:s stora USM-trupp är Enni Zander. Trots att Enni är ett år ung i F16 tror han på hennes kapacitet.

– Vi brukar nå fina framgångar i ungdoms-SM. Med lite tur ska vi kunna göra det den här gången också, säger Kenneth Bergbom.