ANNONS

Årets svartgula fan

”Jag vill att det ska finnas underlag för att unga tjejer ska börja spela fotboll och att vi ska kunna fylla 
Skytteholms IP. Det tycker jag är helt rimligt”, säger Anna Pierre.
”Jag vill att det ska finnas underlag för att unga tjejer ska börja spela fotboll och att vi ska kunna fylla 
Skytteholms IP. Det tycker jag är helt rimligt”, säger Anna Pierre.
Hela hennes tillvaro kretsar kring AIK och dagligen tar hon strid för klubbens damsektioner. Nu har Anna Pierre nominerats till ”Årets fan”.

– Jag ville göra skillnad, säger hon.
ANNONS

Anna Pierre, 34, minns precis när det hela började för 16 år sedan. Hon minns en kvalmatch till Champions League då AIK ställdes mot grekiskt motstånd på Råsunda.

– Jag kommer ihåg exakt. Jag hade gått på matcher i några år men det var 1999 som jag fastnade, när jag gick på matchen mot AEK Athen och vi hade ett helt fantastiskt kaostifo. Jag vet att det var då det hände.

I dag sträcker sig Anna Pierres kärlek till klubben längre än att bara se när herrlaget spelar fotboll på Friends. Som styrelsemedlem i supporterföreningen Black Ladies jobbar hon för att skapa ett större intresse för AIK:s damsektioner i alla sporter.

– Vi försöker skapa en levande supporterkultur även för damerna och få mer folk att gå på deras matcher, säger Anna Pierre.

Men hennes engagemang slutar inte där. Tillsammans med två andra kvinnliga supportrar, en AIK:are och en Hammarbyare, driver hon podden Klackspark där det i huvudsak diskuteras supporterskap och svensk fotboll.

– Jag kände för några år sedan att jag ville engagera mig mer. Jag ville inte bara gå på alla matcher utan även göra skillnad. Jag brinner för jämställdhetsfrågor generellt och vill lämna något efter mig och ha gjort någonting.

AIK ligger förvisso sist i damallsvenskan men Anna Pierre märker ändå på flera sätt hur laget tar större plats.

– Intresset blir större och större och det kommer mer folk till matcherna. Förra året anordnade vi den första organiserade supporterbussen till en dammatch. Och vi är inte bara tjejer utan vi har en övervägande andel killar i Black Ladies.

Anna Pierres initiativ för AIK har inte gått obemärkt förbi och nu är hon nominerad till att få spelbolaget Unibets utmärkelse ”Årets fan”. Pristagaren utses i november och vinner 10 000 kronor i egen ficka och ytterligare 20 000 kronor som går till föreningen.

ANNONS

– Det kom verkligen som en överraskning. Jag blev glad så klart. Jag vet inte vem som har nominerat mig men kanske någon som vill lyfta fram en annan sida av supporterskapet.

– Jag hoppas att jag kan inspirera fler tjejer att gå på matcher och organisera sig i en supporterförening. För det är skitkul.

Fakta

Minns euforin mot CSKA Moskva

Namn: Anna Pierre.

Ålder: 34.

Bor: På Södermalm.

Yrke: Business controller och projekledare på serviceföretag.

Aktuell: Nominerad till spelsajten Unibets utmärkelse ”Årets fan”. Syftet med priset är att hylla de fans som står upp för sitt lag i vått och torrt.

Bästa AIK-minne: Bortaresan när AIK slog ut CSKA Moskva i kvalet till Europa League 2012. ”Euforin visste inga gränser”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.