Armbryterskorna från kyrkkällaren

Louize Lundell och Marianne Sandberg tar i så det knakar. Instruktören Malin Kleinsmith ser till att armbrytet går schyst till.
Louize Lundell och Marianne Sandberg tar i så det knakar. Instruktören Malin Kleinsmith ser till att armbrytet går schyst till.
I källaren under en kyrksal hörs höga röster. Dock ingen finstämd psalmsång, utan kraftfulla vrål ackompanjerat av dunkande popmusik.

Sveriges första damklubb i armbrytning har träning.

– Vi stänger av musiken när det är andakt.

Lisa Brydner och hennes klubbkompisar tränar gärna till pop- och rockmusik. Eftersom deras lokal ligger precis under Tungelsta kyrkas kyrksal är det viktigt att visa hänsyn.

Men den här onsdagskvällen är det fullt ös. Ett gäng tjejer skriker när de tar i så det knakar, eller så tjoar de uppmuntrande till varandra. Sveriges första damklubb i armbrytning har träningspass. Nybildade Core Gym Club Armwrestlings medlemmar laddar inför sin första tävling.

– Vi är alla lite småförkylda men ställer upp ändå, säger Lisa Brydner. I dag har vi fått våra rosa klubbtröjor som vi ska ha på tävlingen.

Ännu har klubben bara åtta aktiva medlemmar som är från tonåren upp till 50 plus.

– Men flera är på gång varav några har landslagsmeriter, säger klubbens instruktör och grundare Malin Kleinsmith.

36-åringen känner de flesta svenska ässen i armbrytning. Hon har själv tre VM-silver och fyra VM-brons på meritlistan. Malin Kleinsmith är från Tyresö, men har flyttat till Västerhaninge.

– Jag tog kontakt med gymmet och föreslog att de skulle skaffa ett armbrytningsbord. Sedan hade vi öppet hus och jag visade hur armbrytning går till. Det handlar om styrka, men framför allt om rätt teknik. Det brukar ta ett halvår att lära sig. Bryter man fel kan det bli skador.

Hon minns alltför väl hur illa det gick i en improviserad match i Manchester i England. Malin Kleinsmith var där för att tävla. När hon besökte en restaurang frågade en man vad hon gjorde i stan.

– Han trodde inte att kvinnor kunde bryta arm och utmanade mig. Han var inte alls beredd när jag tog i. Han bröt överarmen och låg på golvet och skrek. Jag grät och tyckte det var riktigt äckligt.

48-åriga Marianne Sandberg är en av de nyfrälsta armbrytarna i Tungelstaklubben som lärt sig rätt teknik.

– Det är så grymt roligt att få till det. Då får jag sådana otroliga krafter som jag inte visste att jag hade!

Marianne Sandberg får numera sällskap till träningen av 16-åriga dottern Wihlma.

– Det blir väl fifty-fifty när vi går matcher, fast Wihlma har bättre teknik. Vi sitter ofta hemma vid köksbordet och bryter och tränar.

Fakta

Världsstjärna leder träningen

Nystartade Core Gym Club Armwrestling är landets första damklubb i armbrytning.

Ännu så länge har klubben åtta aktiva medlemmar, fler är dock på gång.

Träningslokalen ligger direkt under Tungelsta kyrkas kyrksal.

Instruktören Malin Kleinsmith har tre VM-silver och fyra VM-brons.