Aron Andersson på väg mot sydpolen

Aron Andersson skidar mot sydpolen. Bilden är tagen vid när han skidade på Svalbard.
Aron Andersson skidar mot sydpolen. Bilden är tagen vid när han skidade på Svalbard.
Aron Andersson från Täby har påbörjat sitt största äventyr hittills. I lördags flög han till Antarktis. Där ska han börja skida mot sydpolen.

Rullstolsburne äventyraren Aron Andersson har hunnit med en hel del under sin under sin karriär. Han har klättrat upp för Kebnekaise, cyklat till Paris och simmat över Ålands hav. Men äventyret som väntar nu är långt mycket större och farligare än något han gjort hittills.

I en specialgjord kälke ska han skida 640 kilometer från Leverett glaciär till Sydpolen.
I lördags flög han från Chile till Antarktis för att påbörja färden. Mitt i fick en pratstund med äventyraren innan han gav sig av.

– Det känns bra, jag är väldigt taggad på att äntligen få komma iväg, säger han.

Det senaste året har präglats av förberedelser. Han har gått kurser i överlevnad, tränat skidåkning på Svalbard och byggt en kälke som ska hjälpa honom att hålla värmen i benen. Och så har han ätit. Mycket. För att klara av en månads skidåkning i extrema förhållanden har han nämligen varit tvungen att gå upp i vikt.

– I början var det kul, men sen blev det jobbigt. Det är väldigt påfrestande att äta hela tiden, man vaknar på nätterna och svettas, säger Aron Andersson.

Syftet med projektet är att samla in pengar till Barncancerfonden. Något som ligger honom nära. Aron Andersson drabbades av cancer som sjuåring, och det är därför han sitter i rullstol. Till skillnad från hans tidigare insamlingar finns det en hake den här gången. Han har förutsatt sig att samla in tio kronor för varje meter han skidar. För att komma hela vägen behöver han alltså samla in 6,4 miljoner kronor. Får han inte pengarna får han inte fortsätta.

– Tänk om jag är halvvägs och så tar det slut? Då är jag fast, haha. Men jag tror det ska gå bra, hittills har vi fått in 2,8 miljoner kronor, säger han.

Om allt går som planerat kommer Aron Andersson att vara framme vid Sydpolen någon gång runt jul. Mycket kan dock hända på vägen. Att skida till Sydpolen, med de förhållanden som råder där, är en extrem utmaning. Det faktum att han är förlamad i underkroppen gör det ännu tuffare. Risken för skador är stor, särskilt förfrysningsskador.

Aron Andersson är medveten om farorna och har förberett sig så gott det går. Men avskräckt honom har de inte gjort. Den som vill följa hans äventyr på vägen mot Sydpolen kan göra det på bloggen poleofhope.com.