Aron från Täby slog världsrekord i Dubai

Aron Andersson
Aron Andersson när han lyckats nå toppen av Kilimanjaro i februari 2016.
Aron Andersson slog i helgen världsrekord i det internationella loppet Wings for Life World Run. Den rullstolsburne äventyraren och elitidrottaren från Täby slog hann ta sig 92,14 kilometer i loppet i Dubai innan han blev upphunnen av mållinjen.

– Tack alla för att ni har gjort det här möjligt. Jag var så sliten framåt slutet. Det var tufft, och jag är så trött nu, säger Aron Andersson till tidningen Barometern i Kalmar.

Inför helgen berättade Lokaltidningen om det annorlunda välgörenhetsloppet Wings for Life World Run. Det har ingen fastställd distans utan deltagarna jagas av en rullande mållinje, och det gäller at hinna så långt som möjligt innan man blir passerad.

130 000 deltagare i fjol

Loppet anordnas fysiskt exakt samtidigt på 25 platser i världen, i Sverige är det i Kalmar, och Aron Andersson genomförde sitt lopp i Dubai. Och han lyckades alltså ta sig längre än någon annan gjort i loppet som avgjordes för fjärde gången och som i fjol hade över 130 000 deltagare.

Wings for Life World Run samlar in pengar, i fjol över 63 miljoner kronor, till forskning kring ryggmärgsskador. Aron Andersson drabbades av cancer 1996, då han var 8 år, och hamnade i rullstol

Med i fyra Paralymoics

Sedan dess har han elitidrottat i tre sporter – segling, friidrott och kälkhockey – och deltagit i fyra Paralympics.

Sedan 2013 satsar han helt på egna äventyr. I augusti samma år besteg han Kebnekaise som förste man i rullstol. 2014 genomförde han en Svensk klassiker – Vasaloppet, Vätternrundan, Vansborsimmet och Lidingöloppet. Därefter har han bland annat bestigit Afrikas högsta berg, Kilimanjaro i Tanzania och försökt skida till Sydpolen, enexpedition han dock fick avbryta på grund av sjukdom.

Diskad i fjol – revansch i år

Under sina äventyr samlar Aron Andersson in pengar till Barncancerfonden, som han även är ambassadör för.

Redan förra året deltog Aron Andersson i Wings for Life World Run i Dubai, men diskades efter att ha tagit emot vatten från sitt eget team. Nu tog han rejäl revansch. I 40-gradig värme klarade han av 92,14 kilometer och vann inte bara den världsomspännande tävlingen utan satte alltså dessutom nytt världsrekord.