Ny ordförande vald i AIK på årsmöte

aik fans
924 röstberättigade var på plats på AIK Fotbolls årsmöte.
Valberedningens förslag röstades ner till förmån för det alternativa förslaget – med Eric Ljungren som ny ordförande i stället för omval av Per Bystedt. Det blev resultatet när AIK Fotboll höll årsmöte med enorma 924 medlemmar på plats i Solna Gymnasium i kväll.

Förhandsintresset var rekordstort inför AIK:s årsmöte sedan medlemmen Simon Strand lanserat ett alternativt förslag på ny styrelse, i stället för det som valberedningen tagit fram.
Över 600 medlemmar hade skrivit på en lista och lovat att dyka upp på årsmötet och rösta på den alternativa styrelsen – och väldigt många av dem tycks ha hållit sitt löfte.

Fler än någonsin deltog

I fjol kom 154 medlemmar på årsmötet. I kväll var 924 – fler än någonsin tidigare i klubbens 127-åriga historia – på plats.

Och det alternativa förslaget vann. Det innebär att Eric Ljungren, tidigare chefredaktör på Metro, är ny ordförande i AIK Fotboll i stället för Per Bystedt som föreslagits av valberedningen. Även Faje Gani och Christian Snäcke ingick i valberedningens styrelseförslag, men inte i det alternativa förslaget som alltså röstades fram av årsmötet.

Nio i nya styrelsen

Den nya styrelsen i AIK Fotboll består utöver ordföranden Eric Ljunggren av Joen Averstad, Marienne Bogle, Oscar Christy, Robert Falck, Helena Roxtorp, Jonas Svanberg samt två ledamöter (Anders Apell och Patrick Englund) som redan var valda över 2018.

”Jag är inte sur”

När Eric Ljunggren röstades fram som ny ordförande lämnade Per Bystedt Solnahallen.
– Grattis till Eric och lycka till. Ni får ursäkta mig, men jag har fyra barn hemma, så jag går nu. Jag är inte sur, men jag går hellre hem och är med familjen, sa Per Bystedt innan han gick, rapporterar Sportbladet.

Tio motioner till årsmötet

Utöver val av ny styrelse fanns tio motioner att ta ställning till. Bland annat avslogs en motion som bland andra förre Uefa-ordföranden och AIK:s hedersordförande Lennart Johansson och AIK-legenden Börje Leback skrivit under. Den föreslog att en medlem ska kunna vara ombud för 200 andra AIK-medlemmar på föreningens årsmöte, men den vann alltså inte gehör.

Handlingsplan mot hot och våld

Däremot blev det bifall till fem olika motioner från en och samma grupp motionärer. En av dem gällde att AIK ska ha en handlingsplan mot hot, trakasserier och våld.
I motionen stod bland annat: ”Med bakgrund av de många vittnesmål om bristande stöd från föreningen föreslår vi en handlingsplan för att stötta anställda, ideella och förtroendevalda i AIK Fotboll i det fall de utsätts för hot, trakasserier eller våld.”