Sambatakter ska ta Tyresö till CL-final

Tyresö FF:s nya brasilianskor mötte både sol och snö under första träningspasset i fredags. Från vänster Fabiana da Silva Simoes, Rilany Aguiar da Silva, Thaisa De Moraes Rosa Moreno och Mayara da Fonseca Bordin.
Tyresö FF:s nya brasilianskor mötte både sol och snö under första träningspasset i fredags. Från vänster Fabiana da Silva Simoes, Rilany Aguiar da Silva, Thaisa De Moraes Rosa Moreno och Mayara da Fonseca Bordin.
Med Marta och fyra nya brasilianska landslagsspelare lovar Tyresö FF att bjuda på sambafester framöver. Men till den största festen, Champions League, kommer TFF med ett lag som knappt hunnit förbereda sig.

Det var inga sura miner efter träningen i fredags förmiddag på Tyresövallen. Trots flera minusgrader och ett kort ymnigt snöfall verkade Tyresö FF:s fyra nya brasilianska landslagsspelare känna sig som hemma.

– Planen är ju uppvärmd så det är inga problem med snön, säger Fabiana da Silva Simoes med artistnamnet Fabiana.

Kylan då?

– Inga problem, man är ju varm och svettas under fotbollsträningar.

Kvartetten landade på Arlanda sent i onsdags kväll. Välkomstkommittén från Tyresö FF skjutsade tjejerna till deras nya gemensamma hem – en hel undervåning i en villa i Tyresö Strand.

Fabiana och hennes brasilianska landslagskollegor Rilany Aguiar da Silva (artistnamn Rilany), Thaisa De Moraes Rosa Moreno (Thaisa) och Mayara da Fonseca Bordin (Mayara) har alla skrivit på för två år.

Fabiana är den mest etablerade i kvartetten och är ordinarie i landslaget. På meritlistan finns ett OS-brons från 2008, seger i Syd­amerikanska mästerskapet, proffsspel i USA och även i Ryssland där hon blev mästare med Rossianka.

Samtliga brasilianskor blir viktiga i Tyresö FF:s kamp att ta tillbaka SM-titeln. Men först väntar en annan riktigt stor utmaning – kvartsfinal i Champions League mot österrikiska mästarna SV Neulengbach den 23 mars på Tyresövallen, och retur en vecka senare på bortaplan.

TFF-tränaren Tony Gustavson är orolig, inte bara för att de nya brasilianska spelarna får kort tid att komma in i laget och spelsystemet.

– Vi ska inte ställa omöjliga krav på brasilianskorna. Våra amerikanska spelare kommer inte tillbaka till Sverige förrän den 15 februari. Då har vi två veckor att spela ihop laget. Sedan åker våra svenska landslagsspelare till Algarve Cup, och när de kommer hem har vi bara en vecka på oss innan Champions League. Det är alldeles för kort tid.

Tyresö FF är ändå storfavorit mot Neulengbach, och målet är fortfarande att spela finalen i Estádio do Restelon i Lissabon den 22 maj.

En viktig kugge för att de nya ”brassorna” ska trivas i Tyresö FF och Sverige är givetvis deras landslagskamrat Marta som ju spelat i Tyresö FF i två säsonger och behärskar svenska språket.

Redan på första träningen i fredags syntes det att Marta frivilligt har tagit sin roll. Även om hennes landslagskompisar i de flesta fallen pratar hygglig engelska sprang Marta fram och översatte det viktigaste till portugisiska.

– Marta är den bästa referensen som tänkas kan, en god ambassadör för oss, säger Tony Gustavsson. Vi känner ju inte de nya individerna och där har vi kunnat fråga Marta. Samtidigt kan brasilianskorna fråga Marta om allt möjligt.

Fakta

Artister med brasiliansk stjärnglans

Artistnamn: Fabiana.

Ålder: 23 år.

Bakgrund: Mittfältare. OS-silver 2008. Proffs i USA.

Artistnamn: Rilany.

Ålder: 27 år.

Bakgrund: Ytterback. 2013 brasiliansk mästare.

Artistnamn: Thaisa.

Ålder: 28 år.

Bakgrund: Defensiv mittfältare. 2013 brasiliansk mästare.

Artistnamn: Mayara.

Ålder: 26 år.

Bakgrund: Back/mittfältare. Ny i landslaget.