ANNONS

Asbestsanering gör sporthallen dyrare

Nya Nybodahallen invigs hösten 2012. Här läggs gradänger för den nya läktaren som ska rymma 750 sittande åskådare.
Nya Nybodahallen invigs hösten 2012. Här läggs gradänger för den nya läktaren som ska rymma 750 sittande åskådare.
Nya Nybodahallen blir högre, större och bättre. Men också dyrare. 65 miljoner kronor blir minst 80 miljoner innan invigningen hösten 2012.

Då ingår merkostnader för asbestsanering.
ANNONS

Det sjuder av aktivitet på byggarbetsplatsen. Det svetsas, mäts, hamras och snickras. Kranar är i gång och lyfter tunga gradänger till det som ska bli läktare i nya Nybodahallen. Nästa moment blir att få upp de 36 meter långa takstolarna.

Av gamla handbollstemplet Nybodahallen finns egentligen bara grunden och delar av fasaden kvar. Den så gott som helt ombyggda hallen, än så länge icke namngiven, ska invigas hösten 2012.

– Det kommer att bli ett jätte­tryck på hallen som blir Tyresös nya evenemangsarena, säger Stefan Fridén, fritidsansvarig på kommunen. Hallen öppnar helt nya möjligheter och kommer att vara attraktiv för flera olika idrotter, och även för kulturella evenemang.

Själva grunden blir inte större. Det kommer ändå att rymmas 750 sittande åskådare jämfört med 250 i den gamla hallen. Förklaringen är att man bygger på höjden. Två plan blir fyra. Hiss kommer att installeras och hallen blir handikappvänlig. Det kommer även att finnas plats för en extra spelplan och uppvärmningsytor.

Mycket har gått efter beräkningarna sedan det första spadtaget togs i maj i år. Men inte allt. Den kalkylerade byggkostnaden på 65 miljoner kronor har stigit rejält.

– Jag tror vi hamnar på 80 miljoner innan allt är klart, säger projektledaren Bernt Eklund från kommunens fastighetskontor. Det är lätt hänt att tidiga kalkyler slår fel.

Delar av merkostnaderna beror på att man tvingats sanera källarutrymmenas ventilation från betydligt större mängder asbest än beräknat. Man har även avlägsnat det kemiska miljögiftet pcb som framför allt har hittats i fogar.

– Vi har också tagit bort föroreningar i marken. Jag vet inte varifrån de kommer.

Totalrenoveringen av bowlinghallen i källarplanet gick inte enligt planerna. Det går att spela där nu, men öppnandet försenades med cirka fyra veckor. En med­entreprenör som nu bytts ut klarade inte jobbet.

ANNONS

– De gjorde ett kasst jobb och slarvade med smidet. Mycket har fått göras om, säger Bernt Eklund.

Men nu går arbetet med nya Nybodahallen i stort sett efter tidsplanen. Man har tänkt på miljön och hallen ska få ett helt nytt tak som ska täckas av solceller som ger energi.

Stefan Fridén berättar att berörda idrottsföreningar redan från början varit involverade i projektet och fått tycka till om vad som behövs.

– Bland annat har de påverkat att vi byggt uppvärmningsutrymmen. Och den stora planen ska efter önskemål få ett blått sportgolv. Hallen blir ett jättelyft för Tyresös idrott.

Fakta

En hall för alla

Nya Nybodahallen invigs hösten 2012.

Den blir ett handbollstempel, men också en hall för innebandy, skolgympa och bowling.

Hallen, som beräknas kosta 80 miljoner kronor, blir kommunens nya evenemangsarena som ska vara öppen även för annat än idrott.