Täbys Ashwati Pillai jagar guld på hemmaplan

Ashwati Pillai, Täby Badminton
Ashwati Pillai, ett av Täbys guldhopp i damsingel.
Ashwati Pillai under en träning i Täby racketcenter.
Ashwati Pillai under en träning i Täby racketcenter.
I helgen samlas den svenska badmintoneliten i Täby för att göra upp om SM-medaljerna. Hemmaklubben Täby Badminton har flera medaljhopp, bland andra 22-åriga Rebecca Kuhl och den 17-åriga talangen Ashwati Pillai i damsingel.

– Ja, damsingel är en väldigt öppen klass där tre tjejer har lite större chans till seger: Rebecca Kuhl, Ashwati Pillai och BK Auras Johanna Magnusson, säger Badmintonförbundets sportchef Jonas Herrgårdh.

Mästerskapet spelas i Täby Racketcenter den 2–4 februari och har det största antalet deltagare på fem år. Det är tuff konkurrens i alla fem klasserna, och det står redan klart att publiken kommer att få se många tronskiften.

Damdubbeln oviss

Av fjolårets svenska mästare är det endast ett spelarpar som har chans att försvara sin titel. Det är i damdubbel som Swedish Open-segrarna Emma Karlsson/Johanna Magnusson (BK Aura) kan ta sitt andra raka SM-guld.

Damdubbeln är emellertid en av de mer ovissa kategorierna på förhand, med flera starka guldkandidater. Främste utmanare till Karlsson/Magnusson är Täbys Emma Wengberg i par med Tibros Louise Eriksson.

Clara spelar med Anastasia

Täbys Clara Nilstad, som vann damdubbeln 2016 i par med Emma Wengberg ska nu spela i par med en annan klubbkompis, Anastasia Hirschfeld, eftersom hennes nyblivne ordinarie dubbelpartner Amanda Högström tvingats lämna återbud på grund av skada.

Clara Nistad

Clara Nistad.

Även herrsingel är en intressant kategori på förhand. Högst seedad är Täbyspelaren Hermansah från Indonesien som för första gången får spela SM efter att ha bott i Sverige två år. Bakom honom finns ett flertal spelare som utmanar.

Flera nya vinnarkonstellationer

Både i herrdubbel och i mixeddubbel kommer vi att få se nya vinnarkonstellationer. I herrdubbel har Fyrisfjäderns Richard Eidestedt (vinnare förra året med Nico Ruponen) parat ihop sig med Tim Foo (Kista) och fått en förstaseedning.

I mixed är Carl Harrbacka/Tilda Sjöö (Skogås/Fyrisfjädern) högst seedade men de utmanas av bland andra Richard Eidestedt som spelar i par med Täbys Clara Nistad.