Åtta klubbar fajtas i skidklassiker söder om stan

Dags för start i klassiska Söderskidan. Deltagare från åtta klubbar kom till den första deltävlingen vid Rudans friluftsgård.
Dags för start i klassiska Söderskidan. Deltagare från åtta klubbar kom till den första deltävlingen vid Rudans friluftsgård.
Lars Degerheim, Telia IF, tävlar i H65-klassen.
Lars Degerheim, Telia IF, tävlar i H65-klassen.
Söderskidan är ett klassiskt lopp som fyller 40 år.

IKJ Haninge är en av åtta klubbar som tävlar om att bli bäst i stan.

Klassikern Vasaloppet hade premiär 1922. Och så finns Söderskidan som också är ett klassiskt lopp, om än på lägre nivå.

Söderskidan kördes för första gången 1976 och fyller alltså 40 år. Åtta klubbar från södra sidan av Storstockholm tävlar mot varandra i serieform.

– Det är en tävling under lättsamma former. Men det är klart att man vill vinna, säger Olle Yttermo från IKJ Haninge (Jordbänningarna) som är en av klubbarna.

Deltävling nummer två av totalt fem körs på tisdag i Ågesta i Huddinge.

Olle Yttermo var tävlingsledare när första deltävlingen kördes i Rudans fina konstsnöspår i tisdags kväll förra veckan. 165 deltagare, allt från knattar till veteraner, skidade i väg i mörkret.

IKJ Haninges Peter Thunvall drog in en drös poäng till sin klubb genom att vara snabbast alla på den längsta distansen. Han tävlar i H40-klassen och körde 8,5 kilometer på 22,42 minuter.

Deltagarna väljer själva när de vill starta.

– Det händer ibland att någon fuskar och åker kortare, säger Olle Yttermo. Men det hela är familjärt och vi brukar skoja bort det. Ofta vet vi hur snabba ”fuskarna” brukar vara, och om de plötsligt åker fem minuter snabbare blir de avslöjade.

Olle Yttermo åkte själv premiären av Söderskidan 1976, då som 16-åring, och har varit med sedan dess.

– Vi har bara tvingats ställa in två gånger. När det varit snöfattigt har vi kört på isskrap vid idrottsplatser, säger han.

Fakta

Klassiker som fyller 40 år

Söderskidan hade premiär 1976.

Åtta klubbar tävlar mot varandra i serieform i fem deltävlingar. Deltagare i alla åldrar kör olika distanser och poäng läggs ihop.

Klubbarna är IKJ Haninge, Huddinge SK, SK Linden, Nacka-Värmdö SK, Telia IF, Hammarby IF, Stockholms Rullskidklubb och Tumba-Mälarhöjden OK.