Åtta mål på nio minuter

Täby FC tog ett stort steg in bland de åtta slutspelslagen med söndagens vinst över Karlstad. 10–3 var säsongens näst största segersiffror och ger fem poängs marginal till just Karlstad.

Täby FC visade toppform i första omgången efter Sveriges VM-guld i Finland. Bortamatchen mot Karlstad var en viktig streckmatch med Täby över strecket och Karlstad precis under. I en period var det helt jämnt, 1–1.

Inom loppet av två minuter mitt i andra perioden var spänningen över. Matilda Sjödin, Ellen Sjöström, Jennifer Stålhult och Josefin Ulvhag gjorde målen som tog Täby till en 5–1-ledning. Innan perioden var över hade Annelie Westén x 2, Ranja Varli och Louise Wickström sett till att perioden vanns med hiskeliga 8–0.

Åtta mål åtta minuter och 57 sekunder.

– Spelarna var spelsugna efter VM-uppehållet, säger tränaren Josef Rosengren. Vi borde gjort fem, sex mål redan i första perioden och var frustrerade efter den. Sedan lossnade det.

Under åren i högsta serien har Täby ytterst sällan gjort tio mål i matcher. Nu var det andra gången på säsongens tolv omgångar.

– Täby har varit ett försvarande kontringslag, vi vill bli spelförande och har inte släppt tanken på att vara ett topplag. Tjejerna såg inte den här matchen som en streckmatch, vi har högre ambitioner.

Rosegren och tränarkollegan Tobias Ljungholm har bestämt sig för att matcha en förstafemma med Matilda Sjödin, Ranja Varli och Louise Wickström framför backarna Elin Gillberg och Jennifer Stålhult. Med forwarden Stålhult som back är avsikten att få en spelfördelare.

Josef Rosengren håller femman som en av landets bästa.

– De var inne på sex av målen mot Karlstad, konstaterar han.

Innan årsskiftet tar Täby emot jumbon Jönköping i Tibblehallen den 27 december.