ANNONS

Avrundar karriären – i Solna

Att spela på AIK-territorium är inget problem för Pa Dembo Touray. Den forne Djurgårdsmålvakten har alltid bott i Solna under sin tid i Sverige.
Att spela på AIK-territorium är inget problem för Pa Dembo Touray. Den forne Djurgårdsmålvakten har alltid bott i Solna under sin tid i Sverige.
Av tradition sjöng Pa Dembo Touray den afrikanska sången ”Kamala Vesta” efter varje seger i Djurgården.
Av tradition sjöng Pa Dembo Touray den afrikanska sången ”Kamala Vesta” efter varje seger i Djurgården.
Efter fyra års frånvaro är den ständigt leende Pa Dembo Touray tillbaka i svensk fotboll. Återförenad med sin son varvar nu den gamle DIF-målvakten ner i Vasalunds IF.

– Det är perfekt för mig, säger 35-åringen.
ANNONS

Vi minns honom främst som en storväxt, karismatisk och glad målvakt som blandade spektakulära parader med mindre säkra ingripanden. I elva års tid tillhörde Pa Dembo Touray Djurgården där han fick vara med och lyfta Lennart Johanssons pokal två gånger. Nu, fyra år efter att han lämnade Stockholmsklubben 2011, har han fortfarande lika nära till skratt – men har blivit mer rutinerad som burväktare med åren.

Håller du samma nivå nu som du gjorde i Djurgården?

– Haha, ja, jag tror och hoppas det. Men jag har ju hunnit bli 35 nu så nu har jag mer ”experience” och är lite klokare, säger Dembo Touray efter sitt första träningspass med sin nya klubb.

Det var förra veckan som Vasalunds IF offentliggjorde att klubben värvat in gambiern för resten av säsongen. Solnaklubben ligger pyrt till i division 1, tre poäng från nedflyttning, men med Dembo mellan stolparna hoppas ledningen på ett lyft.

– Jag tror det blir ett bra steg för mig att komma till Vasalund. De har ett bra lag och det är bra för mig att komma in i det svenska spelet igen. Det är perfekt för mig.

Sedan han lämnade Djurgården har han spelat i den sydafrikanska klubben Santos. Första säsongen åkte laget ur Premier League och efter det har laget härjat i toppen av andradivisionen.

Nu är han tillbaka på svensk mark och det är mycket möjligt att Vasalund blir målvaktens sista anhalt i karriären.

– Ja, kanske. Men vi får se, det är bara två och en halv månad kvar tills säsongen är slut. Om jag gör bra ifrån mig här i Vasalund kan jag tänka mig att spela nästa år också.

Det var dock inte av sportsliga skäl som valet föll på division 1-klubben.

ANNONS

– Det känns mycket bra att komma tillbaka till Sverige så att jag kan få träffa min son och min familj. Nu har jag varit borta i tre och ett halvt år så det räcker nu. Jag vill inte vara borta från min son något mer.

Tourays framtid efter karriären är oviss. Men funderingarna på vad han ska hitta på när tiden är inne att lägga handskarna på hyllan går på högvarv.

– Jag vill kanske jobba som målvaktstränare och hjälpa unga spelare. Jag kan också tänka mig att åka till Afrika och hjälpa fotbollsspelare där att komma till Sverige. Jag har bra kontakter i Sydafrika och i Gambia.

Som en agent för afrikanska spelare?

– Nja, mer som en scout. Det finns många unga bra spelare där borta. Jag skulle kunna hjälpa dem att ta sig hit och sen ordna upp sitt liv när de bor här.

Att spela på AIK-territorium är inga problem för Dembo som alltid har bott i Solna under sin tid i Sverige. Men nu är det en annan blårandig profil från Gambia som har tagit över hans gamla lägenhet: Djurgårdens mittback Omar Colley.

– Jag har kvar alla mina grejer där inne. Soffan, tv:n, sängen, allting.

– Så nu när jag är tillbaka får jag kasta ut honom därifrån, säger Dembo och skrattar högt.

Så nu när jag är tillbaka får jag kasta ut honom därifrån.pa dembo touray om djurgårdens back omar colley

Fakta

Har tagit fyra guld med DIF

Namn: Pa Dembo Touray.

Ålder: 35.

Längd: 198 centimeter.

Vikt: 105 kilo.

Bor: Solna.

Född: Banjul, Gambia.

Meriter: Två SM-guld med Djurgården 2003 och 2005. Två guld i svenska cupen med Djurgården 2004 och 2005.

Landskamper, Gambia: 26.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.