ANNONS

Pia vill avsluta snyggt i EM innan hon får ro

Pia Sundhage
Pia tar skydd för regnet på väg mot matchen Djurgården–Eskilstuna på Stadion lite före EM.
Under förberedelserna inför hennes sista mästerskap med damlandslaget är förbundskapten Pia Sundhage igång och jobbar 17 timmar per dygn.
Efter EM i Holland får hon koppla av. I roddbåten och på hästryggen – långt från toppfotbollens press och stress – ska 57-åringen få ro i sommar.
ANNONS

– Jag har ett sommarställe i Roslagen där jag brukar ro iväg i ekan och njuta av lugnet som uppstår. Då stänger jag av knappen. Det har blivit min räddning, säger Pia Sundhage.

För ett par år sedan hittade hon ytterligare ett sätt att koppla av.

Lektioner hos lillasyster

– Ja, jag har skaffat mig ett nytt intresse. Jag rider på Rimbo ridskola, med min lillasyster som instruktör. Det är en fantastisk miljö och jag måste fokusera och koncentrera mig – annars ramlar jag av. Det är också ett sätt för mig att relaxa, så långt från fotboll man kan komma.

Men innan Pia får logga ut väntar ett sista mästerskap med svenska damlandslaget, EM i Holland. Sverige rivstartar mot regerande mästarna Tyskland på måndag, den 17 juli.

Rivstart i EM på måndag

– De är skyhöga favoriter inför EM, men vi hör också till dem som kan vinna, säger hon.

Sverige är stärkt av framgången i Rio i fjol, då det blev silver i OS, och det faktum att Pia lämnar sitt uppdrag efter EM kan ge extra kraft tänker hon.

– Grupper funkar så att om man vet att det är det sista vi gör tillsammans, sista chansen, så är många beredda att göra lite mer och vara lite noggrannare i allt.

Jobb från 7 till 24

När vi träffar Pia är hon på plats på Stockholms Stadion för att se Djurgården–Eskilstuna i Damallsvenskan. Dagen därpå är hon i Cardiff när Lyon besegrar Paris SG i damernas Champions League-final.

Pia Sundhage på jobbet – på Stockholms Stadions läktare. Foto: Pekka Pääkkö

– Det är tjusningen med jobbet, att det är varierat och fritt. Ena veckan är det mycket planering, en annan vecka ser jag många matcher. Och under samlingarna är det helt annorlunda. Då går jag upp klockan 7 och spelar lite fotbollstennis, planerar träning, och sedan är det full rulle och jag kommer inte i säng före 24.

ANNONS

Trivs bäst på planen

Men det finns också en nackdel med att vara svensk förbundskapten, jämfört med att träna ett klubblag.

Pia Sundhage där hon trivs bäst. Här leder hon en träning med landslaget på Tele2 Arena.

– Jag står för lite på fotbollsplanen. Där kan den enklaste övning bli briljant, och så är det examen i match sedan. I USA hade jag mer tid med laget, och därmed mer inverkan. Där fick jag både ha och äta kakan.

Succé i USA

Tiden i USA blev mycket framgångsrik, med bland annat två OS-guld (2008 och 2012).

– Där har du med vinnare att göra. De ser press och konkurrens som något positivt – det är ”embrace the pressure”. Många har så klart blivit utslagna på vägen, men man rycks med av vinnarstilen.

Nobbade Vita huset

Två gånger bjöds Pia in av presidenten till Vita huset. Båda gångerna tackade hon nej.

– Det var inte någon stor grej. Jag blir inte så imponerad av stora gubbar och kärringar. När jag samtidigt blev inbjuden till rådhuset i Örebro för att bli hyllad av KIF Örebro och Örebro SK var det ett lätt val.

”Pelle” i knattelaget

Pias passion för fotboll kom tidigt. Ingen annan i hennes egen familj, mamma och pappa och fem syskon, i lilla Marbäck nära Ulricehamn var intresserad men Pia kickade boll med grannar i trädgården och började som 7-åring spela i Marbäcks knattelag.

– Jag fick heta ”Pelle”, det fanns inga flicklag då, men det gjorde inget.

11 år gammal gjorde Pia debut i IFK Ulricehamns damlag.

– Oj, vilka gamla kärringar tänkte jag, de andra var väl 25–26 år. Jag var liten, men levde på min teknik.

146 landskamper

Den räckte långt. Som spelare vann Pia fyra SM-guld, fyra cupguld och gjorde 146 landskamper där hon var med och tog fem mästerskapsmedaljer inklusive EM-guld 1984 då Pia slog den avgörande straffen.

Det är inte givet att en duktig spelare också blir en framgångsrik tränare, men Pia har lyckats bra både i USA och i Sverige.

Bra på att få andra att växa

– Min passion smittar av sig, det är en förklaring. Och så har jag blivit äldre och klokare och mer medveten om mina egna brister. Ensam är jag nästintill oduglig, men tillsammans med andra kan jag vara bäst. Jag har makten att välja väg och medarbetare och jag är noga med att vara närvarande och plocka upp det bästa hos var och en. Gräset är inte grönare på andra sidan, det blir grönt där du vattnar. Jag är duktig på att vattna. Folk växer. Och jag med.

Pia Sundhage under förberedelserna inför hennes sista mästerskap som svensk förbundskapten – EM i Holland som för Sverige inleds med match mot tuffa Tyskland den 17 juli.. Foto: Pekka Pääkkö

Hur långt Pias ledarskap räcker i EM återstår att se – men helst till den 6 augusti då finalen spelas. Vad hon ska göra efter det är ännu oklart.

”Helt rent i röret”

– Jag har lyckats hålla helt rent i röret så jag kommer att vara ledig. Sedan är jag anställd till den sista december så jag kommer att summera upp de här fem åren, med respekt för nästa förbundskapten.

Och sedan?

– Jag vet inte vad jag vill göra – förutom att jag vill stå på en fotbollsplan.

Fakta

Shopping en sommarplåga för Pia

Namn: Pia Sundhage.

Ålder: 57 år.

Bor: Stocksund i Danderyd.

Aktuell: Gör sitt sista mästerskap som förbundskapten för svenska damlandslaget i EM i Holland 16 juli–6 augusti. Därefter tar Peter Gerhardsson över jobbet.

Klubbar som spelare i urval: Jitex BK, Östers IF, Lazio (Italien), Stattena IF, Hammarby IF.

Meriter som spelare i urval: Fyra SM-guld, fyra cupguld, 146 landskamper, VM-brons, EM-guld, två EM-silver, EM-brons.

Uppdrag som tränare i urval: Hammarby IF, Valentuna BKD (assisterande), AIK (ass.), Boston Breakers (USA), KIF Örebro, förbundskapten USA, förbundskapten Sverige.

Meriter som tränare i urval: Två OS-guld och ett VM-silver med USA. OS-silver och EM-brons med Sverige. Årets damtränare 2012 vid FIFA-galan.

Gör gärna på sommaren: Ro i ekan i Roslagen, rida i Rimbo, musik. ”Musik betyder väldigt mycket för mig. Jag lyssnar, och plinkar på gitarren.”

Undviker på sommaren: Shoppa. ”Går jag in i en affär så är det en bedrift.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.