Avvisas trots dödshot

Iliad Al Khaded utanför omklädningsrummen på Edsbergs sportfält.
Iliad Al Khaded utanför omklädningsrummen på Edsbergs sportfält.
Sollentuna FK har engagerat sig för att klubbkompisen ska få stanna. Till vänster om Iliad står kompisen Felipe Illezca och till höger lagkaptenen Ajdin Arjang och tränaren Hanif Arjang.
Sollentuna FK har engagerat sig för att klubbkompisen ska få stanna. Till vänster om Iliad står kompisen Felipe Illezca och till höger lagkaptenen Ajdin Arjang och tränaren Hanif Arjang.
Iliad Al Khaded, 16, fruktar fängelse och dödsmisshandel om han återvänder till Marocko.

Nu säger Sollentuna FK ifrån. Med dokumentärfilm och namninsamling hoppas klubben kunna stoppa avvisningen.

Rök bolmar ur hans mun i strålkastarskenet. Störtregn och höststormar har svept bort sensommaren. Klockan är strax före halv nio på kvällen, det är sju plusgrader.

– Jättekallt, huttrar Iliad Al Khaded.

I nästa stund skrattar han och studsar iväg på Edsbergs plastgräs i jakt efter bollen. Han sträcker ut höger ben och bryter en passning.

Sollentuna FK:s P99 kör passningsövningen kvadraten. Själv är han född 1998 men spelar mest med de som är ett år äldre.

Det här är ett extra träningspass och ett sätt att hitta ut från boendet för ensamkommande flyktingbarn i Upplands Väsby där han bor.

– Fotboll är som en drog för mig. Jag glömmer alla problem och allt jag har varit med om, säger han.

Han kommer från norra Marocko. Pappan var alkoholiserad och misshandlade honom. Redan som 8-åring tvingades han börja jobba för att försörja sin mamma och sin två år yngre bror. Drömmen om att gå i skolan och spela fotboll gick i kras.

När han var 13 år avled mamman och den yngre brodern i en sjukdom. Pappan gifte om sig, styvmamman ville inte veta av honom och han slängdes ut på gatan. Där fanns inga vänner, bara människor som ville utnyttja honom.

Blicken borras ner i ungdomsboendets träbord. Han stryker fingrarna över huvudet och berättar att han blev överfallen och våldtagen av en okänd man.

– Jag har kvar elva jack i huvudet efter överfallet. Varje gång det blåser känns det i huvudet och jag blir påmind om vad som hände.

Han flydde norrut till Tangier där han stannade ett halvår innan han tog sig vidare genom Europa. Till Sverige kom han i december i fjol.

– Jag ville hela tiden till Sverige. Jag fick höra att det var ett bra land om man ville gå i skolan.

Han har hunnit bli 16 år och studerar nu på Väsby gymnasium. En anställd på ungdomsboendet såg också att Iliad hade talang för fotboll och kontaktade Sollentuna FK.

Felipe Illezca, 17, assisterande tränare i P98-laget minns den första träningen som Iliad Al Khaded var med på i februari.

– Det var helt sjukt! Han hade en sådan passion. Han visade verkligen ingen respekt utan smällde bara upp bollarna i krysset.

När Migrationsverket nyligen avslog Iliad Al Khadeds asylansökan gjorde Felipe Illezca en dokumentärfilm om sin vän.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något för att visa andra hur han har det. Ingen fattade eller brydde sig.

Inte bara klubbkamraterna i Sollentuna har engagerat sig. I mitten av förra veckan hade 784 personer skrivit på uppropet #LåtIliadStanna på namninsamling.se.

Iliad Al Khadeds framfart på fotbollsplanen har också öppnat dörrar för andra i samma situation. På konstgräset den här kvällen finns ytterligare fyra asylsökande pojkar från samma ungdomsboende.

Snart ska Iliad Al Khaded avvisas till sitt hemland men han har överklagat till migrationsdomstolen.

– Jag ses som en förrädare som lämnat mitt hemland. Genom att jag har sökt asyl i Sverige har jag visat att Marocko inte är en plats att leva på. Jag kommer att få minst två års fängelse om jag återvänder och troligen dödar de mig. Min dröm är att få stanna i Sverige så att jag kan fortsätta att studera. Jag skulle också vilja se hur långt jag kan nå inom fotbollen.

Jag har kvar elva jack i huvudet efter överfallet.Iliad al khaded

Fakta

Filmen om Iliad finns på nätet

Felipe Illezcas dokumentär ”Min vän Iliad” finns att se på Youtube.

Uppropet #LåtIliadStanna går att följa på Instagram och Twitter.

Namninsamling pågår på namninsamling.se.