Back på jakt efter löparguld

Andreas Almgren, i vit tröja, tränar på Bosön inför friidrotts-SM.
Andreas Almgren, i vit tröja, tränar på Bosön inför friidrotts-SM.
Andreas Almgren under en träning med AIK:s pojkallsvenska lag 2011.  arkivfoto: chris anderson
Andreas Almgren under en träning med AIK:s pojkallsvenska lag 2011. arkivfoto: chris anderson
Andreas Almgren drömmer om att vinna junior­allsvenskan med AIK. Men han jagar också SM- och EM-medaljer på 800 meter – som friidrottare i Tureberg.

Andreas Almgren flyter ifrån sin träningskompis på sista raksträckan.

– Bra Andreas, hojtar Urban Aruhn, tränare i Turebergs fri­idrottsklubb.

De nöter intervaller på Bosöns inomhusbana. Tvåhundringar och trehundringar. Andreas Almgrens handslag är svettigt, andningen ansträngd.

Förra helgen sprang han på 1.51,26 i tävlingen Raka spåret i Sätrahallen. Till helgen väntar SM i Norrköping.

– Andreas är en av de största talangerna inom svensk friidrott just nu. Han är överlägsen i sin åldersklass, jag tror att han kan överraska flera seniorer på SM också, säger Urban Aruhn.

Andreas Almgren springer försök på lördagen och första målet blir att ta sig till söndagens final.

– Sedan gäller det att återhämta sig så snabbt som möjligt. Jogga ner tio, femton minuter, äta bra direkt och sedan försöka ta det lugnt fram till finalen, säger Andreas Almgren.

Vad har du för målsättning i en eventuell final?

– Där kan allting hända. Det kan till och med bli medalj, men då måste allt stämma. I och med att inomhus-EM går i Sverige senare i år satsar de allra bästa på inomhussäsongen, så är det inte varje år.

För att kapa åt sig en plats på inomhus-EM i Göteborg den 1–3 mars måste han göra 1.49,00.

– Jag tänker inte så mycket på att kvala dit, men det är inte omöjligt.

Nästa helg väntar inomhus-SM för juniorer i Uddevalla. Men även om Andreas Almgren skulle tillhöra medaljfavoriterna på 1 500 meter tvekar han att starta.

– Jag är osäker, 800 finns inte med på programmet och ett par dagar tidigare går XL-galan i Globen. Det är mer lockande om jag får springa ett bra heat där. Där finns så många bra medtävlande som kan dra fram mig till bra ­tider.

Är en bra tid mer lockande än en medalj på JSM?

– Ja, just nu är det så. En bra tid ger en boost för självförtroendet inför årets stora mål: junior-EM i Rieti, Italien, i sommar.

En skillnad mot konkurrenterna är att han också håller elitnivå i en annan idrott. Han varvar loppen i Turebergslinnet med matcher i AIK-tröjan i juniorallsvenskan.

– Jag är en ganska modern back som hänger med fram i anfallen så jag springer mycket – omkring elva kilometer per match i väldigt hög fart. Det blir som ett riktigt tufft intervallpass.

Än så länge fungerar kombinationen bra.

– Både Tureberg och AIK har varit väldigt förstående och jag säger till i god tid om jag inte kan vara med. Löpningen har oftast sina höjdpunkter på sommaren när fotbollen har uppehåll och fotbollen avgörs på hösten när löparsäsongen är över. Jag tränar nio pass i veckan. När det närmar sig viktiga tävlingar tränar jag mer friidrott och tvärtom.

Vad är roligast, friidrott eller fotboll?

– Det varierar från dag till dag. Gör jag en bra friidrottstävling tänker jag: ”Det här är roligast!”. Men om vi sedan gör en bra fotbollsmatch tänker jag: ”Fotboll är det jag ska hålla på med.” Förr ­eller senare måste jag välja, troligen inom ett eller två år.

Fakta

Studerar på ­löpargymnasiet

Namn: Andreas Almgren.

Ålder: 17 år.

Bor: Edsberg.

Familj: Mamma Ingrid, pappa Leif och syster Therese, 20.

Sysselsättning: Studerar andra året på löpargymnasiet i Sollentuna.

Klubb: Turebergs friidrottsklubb och AIK fotboll.

Aktuell: Springer inomhus-SM i Norrköping, 15–17 februari.