ANNONS

Backägarna fasar för snöfri säsong

Skidåkning i Hammarbybacken känns avlägset, men för löpträning duger den bra.
Skidåkning i Hammarbybacken känns avlägset, men för löpträning duger den bra.
Stockholms skidbackar längtar efter kyla. Ovintern för fyra år sedan vill ingen ha i repris.

– Vår strävan är att öppna så fort som möjligt, vi sitter inte och avvaktar, säger Johan Croneborg, kassör i Saltsjöbadens slalomklubb.
ANNONS

Trots att november var rekordmilt hoppas de som driver länets skidbackar på en kylig och snöig vinter. Telefonsvararen hos Ekholmsnäsbacken på Lidingö hälsar skidåkare ”kallt välkomna” alla dagar på jullovet utom julafton då backen är helstängd.

Alla minns de förra vintern med välbehag.

– Vi öppnade rekordtidigt den 4 december. Vi brukar öppna mellan juldagen och trettonhelgen. Målet är att öppna till jullovet och blir det tidigare är det en bonus, säger Andreas Häggqvist, anläggningschef på Flottsbrobacken i Huddinge.

Olle Carlsson som driver Väsjöbacken i Sollentuna tyckte den tidiga premiären var ”jättekul”.

– Vi öppnade på lucia. Vi hade glitter i håret och det luktade lusse­katter i kafeterian.

När backarna är i gång utan hjälp från snökanonerna ökar också lönsamheten.

– Man spar en massa pengar på strömmen. Det blev lite pengar över förra säsongen så jag åter­investerade i tre nya snökanoner och lite kablar, säger Olle Carlsson.

I Saltsjöbaden öppnades Vinter­stadions skidbacke den 15 december förra året. Saltsjöbadens Slalomklubb som driver anläggningen vågar inte hoppas på en lika tidig premiär den här vintern.

– Vår strävan är att öppna så fort som möjligt, vi sitter inte och avvaktar. Samtidigt är det en hel del som är bortresta under julen och vår verksamhet är helt ideell till skillnad från många andra backar, säger Johan Croneborg, kassör i klubben.

ANNONS

Mardrömmen är en upprepning av vintern 2007/2008. I stor sett ingen Stockholmsbacke hade öppet alls. Hammarbybacken gjorde en förlust på närmare 3,8 miljoner kronor.

– En snöfri säsong är ju självklart katastrof ekonomiskt, säger Jocke Olsson, parkansvarig för Hammarbybacken.

Även Flottsbro drabbades hårt.

– Jag hoppas att vi aldrig hamnar i den sitsen igen. Vi försöker behålla anställda så länge som möjligt men sedan måste man varsla säsongspersonal, säger Andreas Häggqvist.

Enda undantaget vintern 2007/2008 var Väsjöbacken som öppnade i slutet av januari. Men att ha den enda snöklädda backen i länet är inget som Olle Carlsson vill återuppleva.

– Den vintern gick knappt runt. I radio och tidningar rapporterade de att inga backar i Stockholm hade snö så det var inte många som visste om att vi hade öppet, säger han.

Nu ber backmakarna att Kung Bore ska komma snart. Det behövs minst två tre minusgrader i omkring en vecka för att kanonsnön ska bita sig fast i backarna.

– Efter tre dagar med snökanonerna ligger snön där och då håller det till slutet av mars, säger Johan Croneborg i Saltsjöbaden.

Fakta

Mest besökta förra vintern

Flottsbro, Huddinge: 140 000 besökare.

Hammarbybacken, Stockholm: 51 000 besökare.

Väsjöbacken, Sollentuna: 50 000 besökare.

Störst i Sverige är Åre som hade 998 000 besökare.

Källa: SLAO