ANNONS

Backeus jagar final i ”hemma-EM” i Tjeckien

Anders Backeus
Anders Backeus gör en satsning mot OS 2020, men först väntar EM i Tjeckien nästa helg.
Nästa helg avgörs EM i rodd i Račice i Tjeckien. I den svenska truppen finns bland andra Vaxholmsroddaren Anders Backeus – som ser fram emot att tävla på ”hemmaplan”.
ANNONS

– Det svenska laget brukar ligga på träningsläger i Račice ända sedan slutet av 1980-talet och jag har varit där på våren de senaste sju åtta åren, säger Anders Backeus.

Anders BAckeus

Anders Backeus började med rodd 2008 då han flyttade till Uppsala för att studera till civilingenjör i kemiteknik.

Han tävlar i singel 2 000 meter och banan går rakt fram, men att mästerskapet går i hemtama vatten är ändå en fördel.

”Kan slappna av”

– Bansystemet i sig är som det är, men det har stor betydelse at känna till omgivningarna och att veta hur allt funkar med mat, boende, var man har grejerna och så. Är det en ny miljö så blir det nya intryck som kan ta fokus från tävlingen. Nu känner jag till allt och kan slappna av.

Hur är formen?

– Just nu är det väldigt tungt, men det är som det ska vara. Snart är det dags för formtoppning och efter den kommer det att kännas bra, förhoppningsvis. Jag är van vid att träna mycket så jag kommer att hålla uppe frekvensen, antalet pass, men jag kommer att köra lättare, med lägre intensitet.

Vad har du för mål?

– Egentligen har jag bara prestationsmål, jag kan ju bara påverka min egen insats, men tar jag mig till semi så vore det grymt för då är jag med och slåss om en A-finalplats. Det vore mäktigt!

ANNONS

Fysiskt sett har Anders Backeus förutsättningar att bli en av världens bästa roddare. Hans syreupptagningsförmåga har mätts på Bosön och resultatet blev det näst högsta värdet i svensk idrottshistoria, endast överträffat av en annan roddare – Lassi Karonen.

”Gäller att få ut det på vattnet”

– Rodden handlar om teknik också, men den ställer stora krav på syreupptagningsförmågan. Och där är jag bra med – det gäller bara att få ut det på vattnet också.

Anders BAckeus

Anders Backeus med båten på axeln.

EM avgörs den 26– 28 maj. Från Vaxholms RF åker också Thomas Lindberg som är tränare för Anders Backeus.

Fakta

Fyra raka SM-guld i maskinen

Namn: Anders Backeus.

Ålder: 29 år.

Bor: Stocksund.

Familj: Sambo, snart fru.

Yrke: Arbetar deltid som forskningassistent på KI och driver eget företag som personlig tränare.

Meriter i urval: SM-guld i singel 2016, fyra raka SM-guld i roddmaskin, flera SM-medaljer i dubbelsculler och scullerfyra, NM-brons i singel, NM-guld i 4:a utan styrman.