”Både grovjobbare och finlirare i ett”

Oscar Steen skrev nyligen på ett nytt tvåårskontrakt med AIK. ”Det känns skönt att vara kvar i Stockholm. Det är lite stressigt att flytta runt. Jag är glad att AIK vill ha mig” säger 29-åringen.
Oscar Steen skrev nyligen på ett nytt tvåårskontrakt med AIK. ”Det känns skönt att vara kvar i Stockholm. Det är lite stressigt att flytta runt. Jag är glad att AIK vill ha mig” säger 29-åringen.
Han vet redan hur det är att vinna SM-guld.

Men det gör bara Oscar Steen än mer sugen på att ta ett med AIK.

– Vi är ett bättre lag än vi var förra året, säger den tidigare Sollentunaspelaren.

Efter fjolårets kvartsfinalserie visste jublet inga gränser. Nykomlingen AIK hade slagit ut guldfavoriten HV71 efter fyra raka segermatcher. För en dryg vecka sedan upprepade man bedriften och slog återigen ut en tung favorit i Luleå. Men den här gången var glädjen hos AIK-spelarna mer dämpad. Enligt Oscar Steen är det ett tecken på att man inte nöjer sig med att ha tagit sig till semifinal.

– Förra året var det ju länge osäkert om vi ens skulle gå till slutspel. När vi sedan vann kvartsfinalen i fyra raka var det många som kände sig ganska nöjda. I år är det annorlunda. Alla spelare är lite mer erfarna och vi vet vad vi kan.

För Oscar Steens del har självförtroendet växt under tiden i AIK. Han kom dit inför förra säsongen efter en tyngre period och sparsmakat med istid i Modo.

– Jag känner att jag har tränarens förtroende och det är viktigt. Har man inte det känner man genast press och då kan det låsa sig i stället.

Tränare Roger Melin beskriver Oscar Steen, som började sin karriär i Sollentuna HC, som en hårt arbetande spelare som tar mycket ansvar för laget.

– Han är både en grovjobbare och en finlirare, säger Melin.

Sedan i julas har Steen spelat ­i förstakedjan med poängplockaren Robert Rosén och målkungen Richard Gynge. Bakom dem slutade han själv trea i den interna poängligan.

Under kvartsfinalerna blev det däremot inga mål för vare sig ­Rosén eller Gynge.

– Det är tuffare i ett slutspel och de är extra påpassade. Alla vet vilka de är. Vi får se hur det blir nu, om vi fortsätter tillsammans, ­säger Steen.

I AIK:s unga lag är han en av få spelare som redan har vunnit ett SM-guld. Det tog han 2007 med Modo.

Att ett guld redan finns på meritlistan förändrar inget när det gäller motivationen, försäkrar han.

– Jag vet hur roligt det är att vinna. Det är självklart något jag vill uppleva igen, det hade varit jävligt skoj.

Sedan han flyttade tillbaka till Stockholm har besöken i Sollentuna, där föräldrarna fortfarande bor kvar, blivit lite tätare. Men moderklubben Sollentuna HC följer han inte närmare.

– De ligger i division två, va? Senast jag såg en match var i fjol.

Som spelare missar Oscar Steen inte många matcher. Förra säsongen spelade han varenda en. I år var han borta från två i slutet av januari. Då föddes hans första barn, en dotter.

– Det har varit mycket nytt, men det är väldigt roligt. Man får lite perspektiv och inser att det finns annat än hockey. Jag tror det är positivt för mig som spelare. Man kan slappna av mer.

Har din dotter sett någon hockeymatch än?

– Ja, hon har varit med en gång. Med hörselskydd som var större än huvudet. Hon kanske följer med till någon av semifinalerna också.

Fakta

Möter Skellefteå

Namn: Oscar Steen

Född: 20 juli 1982

Bor: Solna, uppvuxen i Sollentuna

Familj: Sambo och dotter

Främsta merit: SM-guld med Modo 2007

Om semifinalserien mot Skellefteå: ”Det är ett offensivt bra lag så det gäller att inte släppa till så många lägen. Det kommer nog bli jämna matcher och det gäller att vi får till vårt box play och vårt power play.”