Min lokala hjälte

Badets framtid osäker

Annika Kenning, ordförande i Saltsjöbandens IF simsektion.
Annika Kenning, ordförande i Saltsjöbandens IF simsektion.
Den här skylten hänger inne i Näckenbadet.
Den här skylten hänger inne i Näckenbadet.
I förra veckan var Näckenbadet öppet igen. Saltsjöbadens IF:s simsektion hoppas att allt ska fungera i april då man arrangerar tävlingen Saltis cup i simhallen.
I förra veckan var Näckenbadet öppet igen. Saltsjöbadens IF:s simsektion hoppas att allt ska fungera i april då man arrangerar tävlingen Saltis cup i simhallen.
Pumpen som sköter vattencirkulationen i simhallen gick sönder för ett par veckor sedan.
Pumpen som sköter vattencirkulationen i simhallen gick sönder för ett par veckor sedan.
Fuktskador, strömavbrott och havererade pumpar. Näckenbadet i Saltsjöbaden har stängts ett tiotal gånger det senaste året.

– Hallen kan bli obrukbar när som helst, säger simklubbens ordförande Annika Kenning.

Vaksamma ryggsimmare noterar att takbjälkarna som löper längs med Näckenbadets bassänglängder är nyare och ljusare än de som går på tvären.

I mars förra året tvingade en fuktskada i taket Näckenbadet att stänga i ett par veckor. I somras stängdes det ytterligare en gång för att konstruktionen skulle kunna förstärkas med kompletterande balkar.

– Taket såg underminerat ut. Det var fuktangrepp på balkarna och vi var oroliga att undertaksskivorna skulle ramla ner. Vi tummar inte på säkerheten. Det är bättre att vi stänger än att det ska hända något. Vi gör det ju för att värna om tredje man och kunna kontrollera i lugn och ro utan att riskera liv och allt, säger Jerker Linnerborg, anläggningsutvecklare på idrotts- och fritidsenheten i Nacka kommun.

När den intilliggande utomhushockeyrinken sedan gjordes om till en fotbollsplan skadades elkablar och orsakade flera strömavbrott och fler stängningar.

För ett par veckor sedan gick pumpen som sköter vattencirkulationen sönder och hallen var igenbommad i ytterligare en vecka.

– Vi har ständig tillsyn på dem men precis som med en bil kan du ha otur och det var jobbigt att det skulle hända nu när vi har haft så mycket strul. Nu måste det räcka, säger Jerker Linnerborg.

Hur länge till håller hallen?

– Vi håller på och utreder den frågan. I sommar när verksamheten går ner ska vi undersöka den närmare. Bland annat ska det göras en geoteknisk undersökning av marken runt omkring. Jag hoppas verkligen att hallen har mer än tre år kvar men vi måste avvakta och se vad domen säger. Jag hoppas den har tio, femton år kvar – men vem vet.

Är det tryggt att besöka Näckenbadet?

– Näckenbadet ser man över väldigt noga nu. Exempelvis skottar man alla tak, så jag ser inga problem att vistas där – jag kan rekommendera alla ett besök.

Saltsjöbadens IF:s simsektion vill att kommunen stänger Näckenbadet i två till tre år för renovering eller nybygge och under tiden ställer upp temporära baljor utomhus med tält över.

Annars befarar Annika Kenning att klubbens framtid är osäker.

– Vi försöker febrilt få tag på tider för våra tävlingssimmare när hallen är stängd. Vi kan få någon tid i Farsta, någon tid i Nacka och någon i Gustavsberg. Men simskolan får ju inga tider, jag kan inte se annat än att vi måste lägga ner om hallen står stängd en längre tid.

I april arrangerar klubben normalt Saltis cup i Näckenbadet. En tävling för simmare mellan 9 och 17 år som förra året hade omkring 1 300 starter.

– Dagen innan hade vi varken el eller värme i hallen. Kommunen anlitade en firma som kom hit och ordnade det. Det är väldigt jobbigt att inte veta om hallen går att använda i år. Om det händer något kanske vi i bästa fall kan vara i Nacka simhall, i värsta fall måste vi ställa in tävlingen, det vore väldigt trist och ett stort ekonomiskt bortfall, säger Annika Kenning.

Fakta

Simsektion med 500 medlemmar

Näckenbadet byggdes i början av 1970-talet. Här finns en 25-metersbassäng med fem banor, och en undervisningsbassäng.

Saltsjöbadens IF simsektion har omkring 500 medlemmar.

Klubben driver simskola med omkring 300 barn varje vecka.

Förutom klubbens tävlingssimmare finns det också grupper för vuxensim, masterssim och teknikgrupper.