Bajen bandy ska slå publikrekordet

Per Einarsson spelar in bollen till David Pizzoni Elfving framför Ljusdals mål i förra veckans segermatch. På lördag spelas Hammarby–Vänersborg klockan 15.15. Förmatch (klockan 11.00) blir mötet mellan klubbarnas U20-lag, efteråt (18.15) tar Hammarbys damer emot AIK.
Per Einarsson spelar in bollen till David Pizzoni Elfving framför Ljusdals mål i förra veckans segermatch. På lördag spelas Hammarby–Vänersborg klockan 15.15. Förmatch (klockan 11.00) blir mötet mellan klubbarnas U20-lag, efteråt (18.15) tar Hammarbys damer emot AIK.
Hammarby bandy är nästan synonymt med Zinken. Men på lördag är det Tele2 Arena som gäller när Bajen tar emot Vänersborg. Målet är att locka över 15 000 åskådare, och sno ett 58 år gammalt publikrekord från AIK.

De grönvita iskrigarna gjorde bästa tänkbara reklam i sin sista hemmamatch före rekordförsöket på Tele2 Arena – tvåsiffrigt då Ljusdal besegrades (10–4) i förra veckan.

De supportrar som Lokaltidningen Mitt i talade med var helt inställda på att gå på lördag, även om några såg matchen som en ”jippomatch” och inte lika på riktigt som gamla hemtama Zinkensdamms IP.

Dock var bara 2 145 åskådare på plats och såg målkalaset mot hälsingarna. Ytterligare 13 000 måste lockas till Tele2 på lördag om man ska lyckas slå publikrekordet för seriebandy från januari 1955, då 14 987 åskådare såg AIK förlora med 3–6 mot Örebro SK på Stadion.

I slutet av förra veckan hade bara drygt 3 500 biljetter sålts. Trots det känner Hjalmar Brage, tillförordnad klubbchef i Hammarby bandy, ingen oro.

– Nej, vi vet att många alltid köper biljetter de sista dagarna. Vi har satt upp ett högt mål, men jag tror och hoppas att många kommer att sluta upp.

Att potentialen finns råder det inte tvivel om. En SM-final är så klart inte jämförbar, men trots allt var 38 474 åskådare på plats (svenskt publikrekord för bandy alla kategorier) när Hammarby besegrade Sandviken och vann SM-guld på Friends Arena i våras.

Spelarna i laget ser fram emot matchen på lördag och ser den inte som en ”jippomatch”, berättar försvararen Robert Rimgård.

– Nej, det är en seriematch med två poäng på spel. Och personligen tycker jag att det är kul att göra sådana här grejer som kan öka intresset för sporten. Jag har sett fotboll på Tele2 och det är en häftig arena.

Bajens fotbollslag gjorde sitt första mål på nya arenan först i femte matchen. Så trögt ska det inte gå för bandylaget, lovar Robert Rimgård.

– Vi spräcker nollan i 22:a minuten. David Elfving på hörna, slår han fast.

Vad tycker du om bandy på Tele2 Arena?

Torbjörn Persson, 28, Hägersten:

– Visst är det en jippo­match, men det är väl härligt att visa upp sporten så att fler får upp ögonen för den och kanske kommer till Zinken och ser riktig bandy.
Tommy Lönnberg, 63, Vällingby:

– Skitkul! Det är en ball arena och det kan bli mycket folk. Vi blir ett gäng som brukar gå och nu ska vi få med oss några till så att vi slår det där rekordet.
Lotta Nordström, 42 år, Hägersten:

– Jag tycker att det är en skojig grej. Jag skulle inte vilja åka till Tele2 för varje match. Men att göra det som nu, en gång, kan vara roligt.
Sofia Öhrström, 30 år, Skarpnäck:

– Det är en jippomatch, men det är väl okej som en engångsgrej. Jag ska gå, men jag tvivlar på att vi slår rekordet. Biljettförsäljningen verkar gå trögt.