Bajen klart för final

Misja Pasjkin gjorde två mål mot Edsbyn i lördags. Efter den tredje semifinalen, på Zinkensdamm i torsdags, sa Pasjkin ”Nu ska vi stänga deras bandykyrka. Vi viker aldrig ner oss”, och han fick rätt.
Misja Pasjkin gjorde två mål mot Edsbyn i lördags. Efter den tredje semifinalen, på Zinkensdamm i torsdags, sa Pasjkin ”Nu ska vi stänga deras bandykyrka. Vi viker aldrig ner oss”, och han fick rätt.
Få experter såg dem som en guldkandidat inför säsongen. Men Hammarby visade sig vara ett starkt lagkollektiv och en svårstoppad segermaskin.

Nu återstår bara en match – SM-finalen på söndag.

De tre första semifinalerna var jämna. Men i lördags var det klasskillnad. Hammarby körde över Edsbyn, vann med 6–1 på bortais, och blev klara för SM-finalen på Friends arena.

Efter slutsignalen var succétränaren Magnus Brodén så rörd att han inte kunde möta TV4:s kameror.

– Tack snälla, men jag kan inte hålla undan, sa han då tårarna tog över och Brodén gick iväg för att jubla med sina spelare och de tillresta Hammarbyfansen.

Några timmar senare har han samlat sig. Hammarby är ännu kvar i Edsbyn. Man har joggat ner och ”varit glada” – men inte firat.

– Nej, det får vänta. Vi har en match kvar, säger Brodén.

Bara genom att ta sig till SM-final har Hammarby överraskat. Laget var inte topptippat inför säsongen, men vann elitserien och har nått finalen via klara 3–0 i matcher mot Broberg i kvartsfinal och 3–1 mot Edsbyn i semi.

– Vi kände ganska tidigt att vi skulle vara ett topplag. Sedan i slutspel gäller det att ha alla friska och i form. Vi hade en dipp före VM, men kom ur den svackan, säger Magnus Brodén.

En nyckel till framgångarna är det nya försvarsspel som Brodén har infört. Det är tätt, kompakt och bygger på att alla är med och försvarar. När det fungerar, som mot Edsbyn i lördags, ser det närapå ogenomträngligt ut.

– Alla vet hur de ska åka i varje tänkbar situation. Det där är något vi har pratat om i många timmar och även nött på isen så klart.

Och bakom försvarslinjen finns lugne landslagsmålvakten Andreas Bergwall.

– Världens bästa målvakt, säger Magnus Brodén.

Före säsongen fanns en farhåga att Hammarby skulle få svårt i offensiven då skyttekungen Patrik Nilsson lämnat. Så blev det inte. Målskyttet har fördelats på fler spelare och nyförvärv som Misja Pasjkin, Adam Gilljam och Kalle Spjuth har sett till att luckra upp motståndarnas försvar med fartfyllda attacker.

– Det har varit en trygghet som också har hjälpt oss i försvaret, att veta att vi förr eller senare gör mål framåt, säger Magnus Brodén.

En sådan trygghet kan bli guld värd på söndag. I en SM-final gäller det att inte stressa upp sig, vilket är lättare sagt än gjort – särskilt med rekordstor publik på läktarna i en historisk match på Friends arena.

– Det där ska vi prata om i veckan. Det gäller att ha lagom fokus och att bara se möjligheterna – att vinna, säger Maguns Brodén.

Fakta

50 000 kan se SM-finalen i Solna

Hammarby förlorade sina sju första SM-finaler (1957, 2000, 2001, 2003, 2004, 2006, 2007) innan de bröt trenden och vann guld 2010 efter finalseger med 3–1 mot Bollnäs.

Publikrekordet för SM-finalen är från 1959 då 28 848 åskådare såg Skutskärs IF besegra Västerås SK på Stockholms stadion.

Rekordet kan ryka på söndag då Hammarby möter Villa Lidköping eller Sandvikens AIK på Friends arena med en publikkapacitet på 50 100 åskådare vid idrottsevenemang.

Finalen är den 107:e och den första som spelas inomhus, temperaturen väntas bli 14–15 grader.

Senaste bandyfinalen i Solna ägde rum 1912 på Råstasjön. 100 åskådare såg då IFK Uppsala och Djurgårdens IF spela 1–1 och dela på mästerskapet.