ANNONS

Bajen vill locka storpublik till boxningsringen

Hammarbys Robin Safar, till höger, vann sin match på teknisk knockout i Aten.
Hammarbys Robin Safar, till höger, vann sin match på teknisk knockout i Aten.
Efter vänskapsmötet mellan Hammarby och Panathinaikos ställde samtliga boxare och ledare upp på en gruppbild.
Efter vänskapsmötet mellan Hammarby och Panathinaikos ställde samtliga boxare och ledare upp på en gruppbild.
För två veckor sedan besegrade Hammarby sin grekiska samarbetsklubb Panathinaikos i ett historiskt möte i Aten. Till våren har stockholmarna bjudit in till en returmatch som förhoppningsvis ska locka en storpublik till Eriksdalshallen.

– Förhoppningen är att nå över 1500 åskådare, säger boxningstränaren Joel Grandell.
ANNONS

Hammarby slog i år alla tiders publikrekord i fotbollsallsvenskan. Och även klubbens boxningssektion gör sitt bästa för att så många fans som möjligt ska dyka upp i samband med matcher.

I boxnings-Sverige hör det till vanligheterna att matcher håller hus i små boxningslokaler och oftast inte med mer än ett hundratal åskådare. Men när Hammarby varje år arrangerar boxningsgalan ”Rough House” heter arenan Eriksdalshallen där publikkapaciteten är desto större. I år landade publiksiffran på drygt 1000 personer när Djurgården och Göteborg besökte galan.

– Vi tänker helt tvärtom mot andra. När vi gör galor ska det vara stor publicitet och vi vill ha mycket publik. Vi vill visa upp våra duktiga boxare för Hammarbys fans, säger Joel Grandell.

För ett par veckor sedan åkte Hammarby ner till Grekland för att i en lagmatch ta sig an sina grönvita allierade i Aten. Joel Grandell avslöjar att samarbetet med Panathinaikos boxningsklubb föddes på initiativ av fotbollsfans.

– Man kan säga att det kommer från supporterledet. Fotbollsfansen i Hammarby har ett samarbete med fansen i Panathinaikos och åker till Aten för att titta på fotboll, och grekerna åker till Stockholm för att titta på Hammarbys matcher. Då fick vi veta att en av deras mest trogna supportrar gått över till boxningssektionen i Panathinaikos och ville att vi i Hammarby skulle komma över och tävla. Vi tyckte att det lät bra eftersom vi behöver åka utomlands för att få bra matcher för våra boxare, säger Joel Grandell.

Hammarby vann det historiska mötet i Aten med 4–2 i matcher. I framtiden är ambitionen att båda klubbarna ska arrangera en hemmamatch årligen lagen emellan. Och till våren kan det bli så att Panathinaikos bjuds in till ”Rough House” i Eriksdalshallen.

– Det är väl inte otänkbart att det skulle ske under vår gala. Förhoppningen är att få till en riktig publikgala, till skillnad från alla andra tävlingar våra boxare är med på.

– Senast vi hade galan hade vi strax över 1000 åskådare och nu är målet att öka lite. Förhoppningen är att nå upp emot 1500 personer.

Joel Grandell är inne på att klubben måste locka mycket publik för att få sporten att växa.

ANNONS

– Vi vet om att boxning är en av de minsta OS-idrotterna i Sverige och vi har insett att hur hårt vi än tränar och hur professionellt vi än jobbar så har vi inte resurserna för att vara lika professionella som i andra länder. Vi har inte heller antalet utövare för att vara lika slagkraftiga och det beror på att det är brist på resurser. Enda sättet att ändra på det är att få fler att bli intresserade, säger han.

Fakta

Historisk Bajenseger

Hammarby vann det första av många möten med Panathinaikos. Slutresultatet blev 4–2 till Södermalmslaget. Hammarbytränaren Joel Grandell ger en kort sammanfattning av varje match lagen emellan.

75 kilo, ungdom: Apostolos Chatziparaskevaidis (Panathinaikos) – Gyokan Taner (Hammarby) 1-2

– En match där Goykan mötte en äldre boxare som är fysiskt stark. I första ronden blev Gyokan hårt pressad, men svarade upp bra på distans och kontrade med tydliga hårda högerslag. I andra och tredje ronden är Goykan mer offensiv. Trots ett poängavdrag i sista ronden och för lågt huvud vinner han en tät match.

69 kilo, junior: Alexandros Zikopoulos (Panathinaikos) – Adam Chartoi (Hammarby) 1-2

– Vår juniorlandslags- och JEM-boxare Adam lyste hela matchen igenom. Från första sekunden till den sista styrde och pressade han sin motståndare. Träffade med hårda attacker hela matchen. En klar seger.

70 kilo, ungdom: Ioannis Kasidokastas (Panathinaikos) – Samer Tabal (Hammarby) 2-1

– Samer fick möta en åtta kilo tyngre motståndare, men var smart och använde sin snabbhet. Med snabba attacker och bra fotarbete utklassade han greken. Men till allas förvåning gick segern till Panathinaikos.

75 kilo, senior: Andreas Katzourakiz (Panathinaikos) – Stefan Saleem (Hammarby) 3-0

– Stefan mötte grekernas JEM-boxare och började bra i den första ronden genom att försöka nyttja sin längre räckvidd. I den andra ronden träffade greken med en överraskande högerkontring och Stefan fick ta en räkning. I sista ronden hämtade sig vår man och försöker pressa greken men det var försent. Rättvis seger till Panathinaikos.

64 kilo, senior: Eirineos Tsinakis (Panathinaikos) – Laziz Sharifov (Hammarby) 0-3

– Laziz Sharifov, inlånad från Haninge, gjorde en bra första rond genom att pressa men behålla sin räckvidd och nyttja sin längd i attackerna. I andra ronden kom greken tillbaka, men i sista höjde Laziz tempot och tog hem segern.

81 kilo, senior: Theodoros Rallis (Panathinaikos) – Robin Safar (Hammarby) Teknisk knockout, vinst för Robin Safar

– I galans sista match var det dags för de tunga pojkarna. Från början pressade Robin sin motståndare och träffade hårt i andra ronden, vilket gjorde att greken fick ta två räkningar. I sista ronden kom ytterligare en hård träff och domaren bröt matchen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.