ANNONS

Bajens damer åter till fågelkvitter och fårbräkande

Kanalplan har varit hemvist för Hammarbys fotbollsdamer i 40 år, men den uppfyller inte Fotbollsförbundets krav för spel i Damallsvenskan eller Elitettan.
Kanalplan har varit hemvist för Hammarbys fotbollsdamer i 40 år, men den uppfyller inte Fotbollsförbundets krav för spel i Damallsvenskan eller Elitettan.
Hammarbys fotbollsdamer får lämna sin tillfälliga hemmaarena Zinkensdamms IP och flytta hem till Kanalplan – åtminstone tillfälligt.
ANNONS

Utbyggnaden av Hammarby IP, Kanalplan, har inte kommit igång som planerat. Därför sökte Hammarby Damfotboll dispens för att få spela sina hemmamatcher på arenan, trots att den inte uppfyller de krav som ställs i Elitettan.

Och nu har Svenska Fotbollsförbundet godkänt ansökan, förutsatt att Hammarby stänger av de två övre gradängerna på stenläktaren som saknar de räcken som ska förhindra att publiken faller och skadar sig.

– Vi är väldigt glada att få spela några matcher på kanalplan igen. Vi trivs bra på Zinken, men det är Kanalplan som är vår verkliga hemmaarena och har varit så i 40 år, säger Arne Pettersson, ordförande i Hammarby Damfotboll.

Enligt Pettersson finns mycket av föreningens själ och hjärta på Kanalplan, en arena som är unik med sitt läge mitt i stan, och där Hammarby IF:s historia sitter i väggar och mark.

– Vem kan inte älska att höra fågelkvitter, barnens skratt och fårens bräkande från Blecktornsparken som ligger intill. Att vi fick igenom dispensen innebär att vi behöver stänga av de två övre läktarna, men det finns gott om plats för vår trogna publik ändå, säger han.

Det är i första hand de två matcherna Hammarby–Kungsbacka onsdagen den 18 maj och Hammarby–Älta tisdagen den 24 maj som kommer at spelas på Kanalplan.

– Därefter får vi se, säger Arne Pettersson.

Kanalplan ska byggas om för att uppfylla kraven på elitspel. Ombyggnaden beräknades kosta 40 miljoner kronor, men nu har politikerna konstaterat att prislappen i stället blir 54,5 miljoner kronor och att bygget blir klart tidigast sommaren 2017.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) beklagar situationen.

ANNONS

– Det stämmer att det har blivit en viss fördyrning av projektet. Vi fick inte så många anbud som vi hade hoppats på.

Hon säger att politikerna måste se till att få in fler anbud från olika byggfirmor nästa gång en idrottsplats ska byggas om.

– Det är inte bra att vi får in få anbud och att priserna stiger. Vi har sett samma sak när vi skulle bygga om Grimsta IP, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.