ANNONS

Bajens rugbydamer vill få sporten att växa

Hammarby rugby tränar på Skarpnäcks sportfält. 4 augusti 2020.
Hammarby Rugby tränar på Skarpnäcks sportfält.
För ett år sedan föddes Hammarby Rugbys damlag. I helgen spelade de sina första matcher och nu vill laget bidra till att utveckla hela sporten.
– Vi vill få det att växa, men kvalitén ska också öka, säger Viktoria Svangren.
ANNONS

I ett år har Hammarby Rugbys damer förberett sig och i helgen var det äntligen dags att spela den första matchen. Och andra. Och tredje.

– I det nya formatet med 7-manna spelar man korta matcher, så under dagen hinner man spela flera matcher, säger tränaren Edona Alija.

Inom svensk damrugby finns det bara en serie, så Hammarbys debutanter kastas direkt in i hetluften och där de möter landslagsspelare. Det blev förluster i helgens tre matcher för Bajen, men resultatet var aldrig det viktiga.

Edona Alija, Signe Cedergren och Viktoria Svangren från Hammarby Rugby. 4 augusti 2020.

Edona Alija, Signe Cedergren och Viktoria Svangren. Foto: Niklas Thim.

– Det handlar om utveckling, att lära sig och att låta nya spelare spela. Sen i slutspelet har vi en annan strategi. Vi förväntar oss inga vinster, men vi vill leverera bra rugby i ett slutspel, säger Viktoria Svangren, damansvarig i Hammarby Rugby.

– Vi hade ingen plan på att spela slutspel. Men som det ser ut det här året, med så få lag, så kommer vi få möjligheten. Vi kommer ta den för att utvecklas, säger Edona Alija.

Hammarby rugby tränar på Skarpnäcks sportfält. 4 augusti 2020.

Foto: Niklas Thim.

ANNONS

”Ja, varför inte?”

Laget består i dag av 16 spelare. Fyra av spelarna har erfarenhet av rugby sedan tidigare, men för de övriga tolv är sporten en ny bekantskap.

– Jag såg ett inlägg på Facebook om att Bajen hade ett nystartat damlag och sökte spelare. Jag bor bara några minuter härifrån och tänkte ”ja, varför inte?”. Jag visste ingenting om rugby. Aldrig sett en match, visste inte hur en boll såg ut. Så kom jag ner och alla i laget var fantastiska. Det första jag fastnade för var laget, och efter några träningar lärde jag mig älska sporten också, säger spelaren Signe Cedergren.

Signe Cedergren, Hammarby Rugby. 4 augusti 2020.

Signe Cedergren, historisk poänggörare. Foto: Niklas Thim.

Under den första matchen mot Enköping skrev Signe Cedergren in sig i de grönvita historieböckerna när hon blev Hammarbys första kvinnliga poänggörare.

– Det kändes helt fantastiskt. Jag tror ingen hade förväntat sig att vi skulle göra någon poäng över huvud taget. Det är kul att få vara en del av historien, säger Signe Cedergren.

Hammarby rugby tränar på Skarpnäcks sportfält. 4 augusti 2020.

Foto: Niklas Thim.

Alla som vill får testa

Viktoria Svangren berättar att man vill utöka laget till 30 spelare och att alla är välkomna ner för att testa på. I takt med att laget utvecklas vill de även bidra till att driva svensk rugby framåt.

– Vi vill få det att växa, men kvalitén ska också öka. För oss handlar det inte bara om att vinna, utan prestation för oss är när vi börjar leverera bättre rugby, säger Viktoria Svangren.

– Rugbyn som sport kommer först, sen kommer laget, sen kommer individen.

Fakta

Så spelas rugby

Rugby i grundversionen spelas med 15 spelare på plan från respektive lag, där samtliga positioner har ett namn och en uppgift att fylla. Matchen spelas i två halvlekar om 40 minuter, med en femminuters paus emellan.

Rugby spelas även i 10- och 7-mannavarianter på full plan och samma regler, men med kortare halvlekar.

Bollen får sparkas, passas och springas med över hela planen. Det som särskiljer rugby från andra sporter är att bollen inte får passas framåt, utan måste passas bakåt eller i sidled.

Poäng kan fås på ett antal olika sätt. Det som ger mest poäng är att göra ett försök, där bollen kontrollerat läggs ner bakom mållinjen. Ett godkänt försök ger 5 poäng och rätten att sparka en målspark på mål. Om målsparken placeras ovanför ribban och mellan stolparna får man ytterligare 2 poäng. Man kan också få poäng genom att sparka på mål utifrån planen, antingen från en straff eller i öppet spel. Dessa målsparkar genererar 3 poäng.

Man får bara tackla en spelare som har bollen.

Källa: Svenska Rugbyförbundet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.