91-årige Stig sopar banan med yngre uppstickare

Stig Malmberg är 91 år och fortfarande en mycket aktiv tennisspelare. Att han är blind på ena ögat efter att ha träffats av en boll är inget som stoppar honom.
Stig Malmberg är 91 år och fortfarande en mycket aktiv tennisspelare. Att han är blind på ena ögat efter att ha träffats av en boll är inget som stoppar honom.
I vänster hand håller Stig Malmberg sitt gamla träracket från 1960-talet. I den andra handen har han en större, modernare variant som han kallar "elefantöra".
I vänster hand håller Stig Malmberg sitt gamla träracket från 1960-talet. I den andra handen har han en större, modernare variant som han kallar "elefantöra".
Inget kan hindra Stig Malmberg från att spela tennis, inte ens en hård boll på högerögat som gjorde honom blind.
– Tennis är mitt liv, säger den 91-årige Rönningebon.

Det är ganska tidig tisdagsmorgon och Rönninge Tenniscenter ligger i mörker. Nästan. För längst in är bana 4 upptänd och en dubbelmatch på väg att avslutas.

– Vi har matchboll. Nu är ni nervösa va!

Stig Malmberg psykar motståndarna på andra sidan nätet. Och mycket riktigt missar de bollen.

– Det här är segrarens lön, tjoar Malmberg när han kramar om sin betydligt yngre dubbelpartner – 49-åriga Louise Malmros.

Stig Malmberg är 91 år.

Det besegrade paret vann inte ett enda game. Hans Myhrman, 77 år, och 73-årige José Barrientos blev blåsta av banan, nestor Malmberg och hans partner var mycket snabbare, slog betydligt hårdare och hade mer tennis i sig.

– Jag gillar att passera motståndarna och att slå stoppbollar, säger Stig Malmberg. Jag spelar tennis som man gjorde förr. Nu för tiden står de flesta och bara dunkar bollen, det tycker inte jag är så roligt.

Malmberg säger att tennis är hans liv. På somrarna spelar han varje dag utomhus på favoritunderlaget grus, och på vinterhalvåret hittar man honom nästan lika ofta i Rönninge Tenniscenter.

Som 25-åring började Malmberg spela i Rönninge Lawntennisklubb, och nu är han alltså inne på sitt 66:e år som mycket aktiv. Han har verkat som tennistränare i klubben i 26 år, men nöjer sig numera att vara privattränare.

Fram tills för några år sedan var Stig Malmberg överlägsen i sin ålderklass i veterantennis. På meritlistan finns bland annat åtta SM-guld i singel och dessutom ett silver och ett brons i VM i dubbel.

– Jag skulle ha varit med på VM i somras i Turkiet men det blev för krångligt att åka dit med flera byten. I sommar ska jag i alla fall tävla i Båstad.

Stig Malmberg har en fysik som många betydligt yngre bara kan drömma om.

– Den skaffade jag mig under kriget när jag var med i en gånglandskamp mot Finland. Jag har hållit igång sedan dess och har aldrig haft träningsvärk.

Han har sluppit skador genom åren med ett stort undantag. För sex år sedan träffades han av en stenhård tennisboll i högerögat.

– Jag blev blind på det ögat. Det var jättejobbigt och har gjort att jag missar när bollen kommer i vissa vinklar. Men jag är envis som synden och kommer att fortsätta med tennis så länge det går. Jag har hört talas om en österrikare som tävlade tills han var över 100 år, och det siktar jag också in mig på.

Stig Malmberg är engagerad i Rönninge Tennisklubb. Han har skött utomhusbanan sedan 1953 och var även initiativtagare till att starta en sektion för veterantennis.

– Vi kallar det för gubbdagis. Vi är 20-30 stycken som spelar två gånger i veckan, och jag är äldst av oss.

Fakta

Stig har åtta SM-guld på meritlistan

Namn: Stig Malmberg.

Ålder: 91 år.

Bor: Villa i Rönninge.

Aktuell: Ja, framför allt som tennisspelare de senaste 66 åren. Spelar nästan varje dag och är dessutom privattränare.

På meritlistan som tennisveteran: Åtta SM-guld, ett silver och ett brons i VM i dubbel.