Bandyhallen till Gubbängen

Hammarbys bandyspelare kan från hösten 2018 träna i den nya bandyhallen i Gubbängen.
Hammarbys bandyspelare kan från hösten 2018 träna i den nya bandyhallen i Gubbängen.
Det blir ingen bandyhall på Tallkrogens bollplan. I stället vill Stockholms stad bygga en på Gubbängens IP.

Förändringen försenar hallbygget ytterligare.

Enligt kommunens planer skulle en bandyhall stå klar på Tallkrogens BP i slutet av 2016.

Nu väntar i stället provborrningar på Gubbängens IP.

Bandyhallen föreslås byggas på den nuvarande utomhusisen i Gubbängen. Samtidigt kan en ny utomhusis anläggas på konstgräsplanen i mitten av speedway-ovalen. Kommunen ska undersöka om det går att behålla konstgräset för att använda planen för fotboll sommartid även i fortsättningen.

Byggstarten planeras till våren 2017. Om allt går som det ska kan bandyspelare skrinna ut på isen med tak över huvudet hösten 2018.

Hammarby bandys ordförande Helene Lindstrand är irriterad över förseningen.

– Stockholms stad har schabblat bort ytterligare två år för bandyn för Stockholms. Det är vi självklart besvikna över. När nu besluten för en hall på Gubbängen tas, är det oerhört viktigt att inte tappa mer tid än vad som redan gjorts och att det blir en hall som funkar för bandyn, säger hon till klubbens hemsida.

Orsaken till flytten är att byggkostnaderna i Tallkrogen skenat iväg. Från ursprungliga 110 till 260 miljoner kronor.

Eftersom Tallkrogens BP ligger nära Skogskyrkogården Stockholms enda världsarv skulle en bandyhall behöva sprängas ner i marken. Även cykelstråk och dagvattenledningar skulle behöva byggas om.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren tycker inte att det vore försvarbart.

”Bandyn i Stockholm behöver mer yta, och Stockholm behöver det förbättrade anläggningsbestånd som en inomhushall innebär. Men att ytterligare kraftigt utöka budgeten för projektet är svårt att motivera, både som idrottsälskare och som skattebetalare”, skriver hon på sin blogg.

Helene Lindstrand är trots allt nöjd med att byggstarten närmar sig.

–Det är förstås välkommet att vi nu får klarhet i hallbygget. Stockholmsbandyn behöver en hall och vi behöver fler isytor. En hall på Gubbbängen blir en bra lösning, säger hon till Hammarby bandys hemsida.

Förslaget om att flytta bygget av bandyhallen till Gubbängens IP ska tas upp både av idrottsnämnden och fastighetsnämnden den 2 februari.